Tényleg ebben hisznek a balinézek?

2019. május 13.   1 hozzászólás

Bali a Kis-Szunda szigetek legnyugatibb tagja Indonéziában. Turistaparadicsom, de aki ide látogat nem biztos, hogy tisztában vana balinézek egyedi hitvilágával.


A sziget ad otthont a több, mint 3 milliós lakosságát kitevő 93%-ban dualista vallású balinéz - hindu hívőnek. Területe 5633 km2 és a lakosság többsége a szakrális Agung és a Batur vulkánok tövében él.

Régebben a kasztrendszer meghatározó volt, ez a hagyomány ma már eltűnőben van. A leghíresebb művészeti örökségei a tánc, a festészet, a fafaragás és szobrászat.

 

 

A balinéz vallás

A balinézek vallása a dualizmusra épül. Ez az egyik része a hindu hitvilágnak, egy olyan egyedi ága, amit csak ezen a kis szigeten gyakorolnak a hívők.

Várunk a Világszép.hu YouTube csatornáján: ITT 🎬

 

A vallás öt alappilléren nyugszik:

1.  a hit a mindenható Isten – Brahman és

2.  a lélek – atma – létezésében,

3.  a cselekedetek és a következmények összefüggésében – karma phala,

4.  az újjászületésben – samsara,

5.  valamint a lélek végső megszabadulásában – moksa.

 

 

A vallás legfontosabb eleme a buddhizmus mahajának jegyeit is magába olvasztó sivaizmus, amely a hindu főistenek közül Siva alakját domborítja ki, de nem marad el a Visnut jelképező szent víz fontossága sem.

A szertartások során a dualizmus filozófiájának részeként jelenik meg a szenteltvíz mellett a tűz – füstölők képében – vagy a fekete-fehér  kockás textilanyag a poleng.

A balinéz-hindu vallás nagyon fontos és elhagyhatatlan része az animizmus, az  ős-szellemekbe vetett hit.

 

 

Garuda – madár

Az indiai és az Indiából Dél-Kelet Ázsia népeihez vándorolt mondákban, a felzavart és röptében zivatart okozó hatalmas Garuda-sas, a világ központjában álló világfán lakik.

A világfa - vagyis a világoszlop vagy égi fa, sorsfa, a Nap és a Hold, a férj és feleség, a sasfa - egyik fontos szerepe, hogy a tetejea  főisten lakóhelyéül szolgál.

A főistent az ázsiai népek nemcsak mint emberi alakú lényt fogták fel, hanem a világfa tetején fészkelő, nagy sas alakjában is elképzelték.

 

 

Ezt a nagy – Griffhez, Turulhoz hasonló – sast különféle néven nevezték. Az Indus népei Garudának, a mongolok Gerida-sasnak hívják. A mongol mondákban a világfából csorgó élet és a halál vizével a tejtó közepén, a világfán él a Gerida-sas.

A Garuda a szférák zenéjét is közvetítve nemcsak a Rigvédában is említett éneklő és zenélő világfán, hanem a világhegyen is lakhat és óvó, védelmező szerepe van e hit világában élő népek számára.

 

 

A Garuda Indonézia címermadara és a hindu hitvilággal Bali mindennapi életében fontos szerepet tölt be. Az ázsiai gyökerekhez kapcsolódó sasfa elnevezés Európában csak a magyar és a székely faház építéseknél ismert.

A világfa a Garudával együtt az örök hit és élet jelképeként sohasem öregszik és sohasem pusztul el.

Az életnek és a halhatatlanságnak a Holdban rejtett vizét – a somat – amelyet csak az istenek élveznek, a Garuda-sas hozza el az arra érdemeseknek.

Szerző: Monos JánosKapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (1)Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss