Szerbül éreztem magam

2018. szeptember 24.   0 hozzászólás

Ugyan friss szentendrei lakos vagyok, de azért úgy gondoltam, hogy van némi fogalmam a város múltjáról, azonban a hétvégén óriási meglepetés ért. Gyertek velem erre a képes utazásra és kiderül, hogy mi köze Szentendrének a szerbekhez és a balkáni népekhez.


 

 

 

Az Balkan Calling Egyesület szervezésében egy szentendrei Szerb sétára neveztem be, ami két elhivatott és a hobbijának élő fiatalember, Huszty Zoltán és Tóth Ádám prezentált, ugyancsak nagyra nőtt csapatunknak. 

 

 ​​

 

Történelmi áttekintést, építészeti ismertetőt, ebéddel egybekötött gasztronómiai betekintést és igazi balkáni zenét - bátrabbak tánctanulásra is adhatták a fejüket -, vagyis egy teljeskörű képet kaptunk  a szomszédos népek életéből.

Szentendre a 17. századra a török megszállásnak köszönhetően szinte teljesen elnéptelenedett, mígnem az 1690-es években a Duna felől megérkezett a felmentő sereg, amely szerencsére csak képletesen értendő, hiszen civil, elsősorban kereskedelemmel foglalkozó balkáni népek értek itt partot és népesítették, újították fel Szentendre városát.

A hajók a török veszély elől menekülő szerb, dalmát/horvát, bosnyák, albán, örmény, görög, bolgár családokat hoztak, akik mind-mind egy városrészt vettek birtokba, itt építetve fel házaikat és ezzel máig meghatározták Szentendre arculatát. Volt akik lovon, szekérrel vagy éppen gyalogszerrel érkeztek.

A balkáni örökséget nemcsak az utcanevek, emléktáblák, templomok őrzik, hanem a máig nyelvüket, szokásaikat, vallásukat megőrző szentendrei lakosok is.

 

Ráby Mátyás háza, akit mi Jókai Rab Ráby regényéből ismerhetünk

 

Érdekes sírfeliratok az 1700 évekből 

Szerb ház:

 

 

 

 

A Belgrád székesegyház, mely felújítás alatt van és hamarosan újra megkapja, emblematikus friss bordó színét

 

A Szerb Egyházi Múzeum impozáns épülete

 

Múzeumbelső

 

Ikon az 1700-as évekből

 

A Blagovestenszka a Fő téren - Csodás templom, ahol egy kedves szerb néni minden kérdésre szívesen válaszol

 

A szerb ortodox tempolmokban nincsenek ülőhelyek csak kapaszkodók, így állva kell a két órás misét végigélni idősnek, fiatalnak egyaránt. Ez igazi kihívás, én is kipróbáltam, ha csak pár percre is...

 

Izgalommal várom a következő Experience Balkan eseményt, amely több más túra mellett - például Rác séta, Budapesti szerb séta címmel -, egy Beloianniszhoz kapcsolódó görög séta lesz.

Csevapcsicsa

Várunk szeretettel a Világszép.hu Facebook és Instagram oldalára, s a Világszép.hu YouTube csatornán pedig izgalmas videókkal várunk, kérlek iratkozz fel!  
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - YoutubePlanet Travel
 

Gmedia   Női Friss   Jooble