Sissi valódi élete, ami a filmekből kimaradt

2018. augusztus 03.   0 hozzászólás

Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné életének csillogó oldalát már ismerjük. De mi történt a színfalak mögött, mi keserítette a kor ikonjának életét? Miért nem mosolygott sohasem?


Nyoma sem volt annak a romantikának Erzsébet királyné és Ferenc József (1830-1916) között, mint amit a filmekben láthatunk. Sissi (1837-1898) már egész korai naplóbejegyzései szerint viszolygott a férjétől és rettegés töltötte el, ha csak házastársi „kötelességeire” gondolt. (A naplóbejegyzés a Hofburgban lévő, Sissi Múzeumban található).

 

 

A korabeli bulvár szerint Sissi búskomorságban szenvedett, bár oka éppen lett volna a depresszióra. Ugyanis lánya Zsófia korán meghalt, fia pedig - Rudolf, a trónörökös - önkezével vetett véget életének (bár a híresztelések szerint nem öngyilkosság történt…) Anyósával is legendásan rossz volt a viszonya és házassága sem volt boldog.

 

 

Sissi kínosan ügyelt arra, hogy soha ne mosolyogjon, így sokan igazolva látták a búskomorság tényét.

A valóság azonban teljesen más volt, hiszen férjétől - annak különféle kalandjai következtében - nemi betegséget kapott. Ferenc Józsefen nem látszódtak a tünetek, de Sissi fogai elfeketedtek vagy kihullottak. Sajnos csak pépeset tudott enni élete végéig.

El lehet képzelni mekkora csapás volt ez számára, hiszen ő volt a kor szupermodellje, szépségikonja, a nők példaképe.

 

 

Sissi elkövetett mindent annak érdekében, hogy magát mentesítse a számára oly régóta borzasztó "kötelességtől". Szabályos castingokat tartott, ahol ő választotta ki férje leendő szeretőit.

 

 

Mígnem egyszer egy hivatalos vacsorán, a velük együtt ülő orosz követ az éppen fellépő színésznő kegyeiért küzdött. Erre felfigyelt Ferenc József is és váratlanul haragra gerjedt, amit alig tudott leplezni, hiszen láthatóan neki is tetszett a hölgyemény.

Ez a színésznő volt Schratt Katalin (1853-1940).

 

 

Több sem kellett Sissinek - átlátva a helyzetet - festetett egy képet Schratt Katalinról, melyet ajándékképpen a férjének adott. Így az ő közbenjárására, ajánlására a színésznő lett Ferenc József szeretője, egészen élete végéig.

 

 

Tudtad, hogy a Sissi valódi beceneve Lizi volt? A családi levelezésekben is így írta alá a nevét. Viszont olyan díszesen írt, hogy egyszer valaki tévedésből Sisinek olvasta, s ez terjedt el aztán a köztudatban.

Nálunk pedig inkább a Sissi (két s-sel) vagy Sissy elnevezés vert gyökeret.

Nézz be a Világszép.hu csatornára, érdekes videókkal várunk! VilágszépYouTube

Feliratkozás: ITT 🛎

 

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss