Így védd ki a támadást a zöld szigeted ellen!

2018. május 28.   0 hozzászólás

Gondos munkánk ellenére könnyen lehet, hogy szobanövényeinknek időnként fel kell venni a harcot a támadó baktériumok, gombák és kártevőkkel szemben. Nem reménytelem a küzdelem, ezekkel a ráadásul bio módszerekkel semlegesíthetjük a bajt.


Világszép.hu YouTube csatornája téged vár! Érdekes! 👍 FELIRATKOZÁS: ITT

Baktériumos fertőzések

A szobanövényeket fertőző baktériumok rendkívül gyorsan szaporodó, mikroszkopikus méretű élőlények. Terjedésüket segítik a beteg növényi részek, rovarok, az ápolás eszközei, a virágföld és az ápolást végző keze. A baktériumos fertőzések tünetei a levélen és a száron megjelenő vizenyős foltok, amelyek egyre sötétebbek lesznek, majd nyálkás váladék, esetleg rothadási foltok jelennek meg.

 

 

A fertőzés elsősorban a sebeken át jut a szervezetbe, de a légzőnyílásokon és a bibéken át is behatolhat. A fertőzést segíti a túlöntözés és a párás meleg. A növényeket fertőző baktériumok száma igen nagy, de életmódjuk és tüneteik részben hasonlóak, ezért a megelőzésben és a védekezésben is vannak közös vonások. A megelőzést segíti, ha steril virágföldet használunk, ha kerüljük a túlöntözést, ha a beteg növényi részeket eltávolítjuk.

A beteg növényt baktériumölő vegyszerekkel lehet kezelni, de ennek részletei mindig az adott növényre és az adott betegségre vonatkozzanak, szakember tanácsa alapján. Szobanövényeink vegyszeres védelme minden esetben a lakáson kívül, az ide vonatkozó szabályok maradéktalan betartásával történjen!

 

Gombás fertőzések

A növényeket fertőző gombák élősködő szervezetek. Rendkívül sokan vannak, és változatos tünetekkel jelennek meg. A fertőzés kiterjedhet az egész növényi testre. A lisztharmat jellemző tünete a „lisztes” bevonat megjelenése, ami letörölhető a növényről, de az nem jelent gyógyulást. A beteg növényi részt teljesen el kell távolítani.

A szürkepenész jellegzetes penészbevonatot képez, a levelet torzítja, lehullást okoz. A betegség terjedését igyekezzünk megakadályozni úgy, hogy a beteg részeket eltávolítjuk, és óvatosan öntözünk. A gombás fertőzések ellen jól védekezhetünk vegyszerekkel, de ez csak a végső megoldás.

 

 

Kártevők

A levéltetvek

Apró termetű (1-3 mm), változatos színű (sárga, szürke, fekete, zöld), szúró-szívó szájszerű rovarok. A növényeken elsősorban a levél hátoldali részén jelennek meg. Szívogatásukkal sebzik és gyengítik a növényt, valamint vírusfertőzést terjesztenek. Ürülékük, a mézharmat színtelen, ragadós folyadék, amely szennyezi a növényt, és alapot ad a korompenész nevű gomba megtelepedésének.

A korompenész nem fertőzi meg a növényt, de elcsúfítja, és a fekete, ragadós bevonattal a légzést és a fotoszintézist nehezíti. A levéltetvek mindig a levél hátoldalán jelennek meg, és amíg nem szaporodnak el, egy kíméletes lemosás segíthet, de nagyobb egyedszámnál csak a vegyszeres kezelés eredményes.
A szaküzletekben kaphatók speciális levéltetű-pusztító vegyszerek, kifejezetten szobanövényekre történő felhasználáshoz.

 

 

Atkák

Rendkívül apró, szabad szemmel nem látható, barna, vörös foltos kártevők. A szobanövényeket elsősorban a kétfoltos takácsatka károsítja, amely a levél színén szívogat, a szívásnyomok jól láthatók. A levél hátoldalán finom szövedék jelenik meg, erről lehet jól felismerni. A növények átvizsgálásakor érdemes egy kézi-nagyítót használni, így megláthatjuk az atkákat is. Az atkákat csak speciális atkaölőkkel lehet elpusztítani, a legjobb rovarölő sem igazán alkalmas az eredményes védekezésre.

 

 

Szobanövényeinket nagyon sok kártevő gyötörheti még, például a virágföldben „vendégeskedő” fonalférgek, lárvák stb. Egy új növénnyel bekerülhetnek új károsítók. Folyamatosan tartsuk szemmel a növényeinket, biztosítsuk a legjobb kondíciót, hogy az ellenállásuk jó legyen. Az új növényeket tüzetesen vizsgáljuk át, csak steril virágföldet használjunk, alaposan nézzünk utána a kevésbé érthető jelenségeknek.

A kezdődő károsodást viszonylag könnyű megállapítani, de a késlekedés a növény teljes pusztulásához vezethet. A szobanövények vegyszeres kezelését nagy gondossággal kell előkészíteni. Mindez a diagnózis pontos megállapításával kezdődik, amihez feltétlenül kérjük ki a szakember tanácsát. A munkálatokat végezzük a szabadban, védett helyen.

 

Pajzstetvek

Apró, szürke, barna színű szívogatással károsító rovarok. A kifejlett egyedeket pajzs védi, amelynek formája, színe, mérete és rajzolata változó. A pajzstetvek közös jellemzője, hogy az egyedszámuk nagy, és telepszerűen helyezkednek el a leveleken, a fás részeken és a hajtásokon. A védekezést megnehezíti a pajzs, de hatásos vegyszerekkel ez megoldható.

 

Tudtad? A sok bio módszer közül a csalán levének növényre locsolása és a kávézacc földbe keverése kitűnik a hatékonyságával. Mindkettő a kártevők elriasztására alkalmas.

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss