Miért érdemes tavasszal Tricho Immunt használni?

2024. március 10.   0 hozzászólás

Mi lehet jobb, mint egy bio és vegyszermentes kertészeti termék? Az, ha magyar szabdalom is egyben!

Tehát ma egy magyar szabadalmaztatású terméket mutatunk be a Danuba Garden palettájáról, mely egy hasznos gombát, a Trichoderma gombát tartalmazza, ami erősíti és védelmezi a növényünket. 


Az idei évben 3-4 héttel korábban érkezett a tavasz, aminek akár örülhetünk is, de problémát is okozhat a kertünkben. Emiatt sokan megcsúsztak a gyümölcsfák lemosó permetezésével, a gyümölcsfák nagy része már virágzásban van, a kórokozók pedig már fertőzhetnek is. 

 

Mit tehetünk mégis, hogy legnagyobb valószínűséggel tudjuk megvédeni a növényeinket?

Tricho Immunban található Trichoderma törzsek többféleképpen is segíteni tudják a növények fejlődését, megerősítik a kórokozók ellenei védekező képességüket („immunizálják” a növényeket). 

 

                                        

 

Mi a teendő, ha most ültetünk?

Szabadgyökeres gyümölcsfákat, szőlőt, bogyósokat, rózsát és erdészeti csemetéket lombhullástól lombfakadásig tudunk csak sikerrel ültetni. Miután a növény nedvkeringése beindult, elkezdett hajtani, a frissen ültetett növények eredése már bizonytalan. 

Amennyiben van még lehetőség ültetni (az utolsó utáni pillanatokban vagyunk!), akkor a növényeket érdemes az ültetés előtt Tricho Immunba áztatni, melynek ajánlott koncentrációja: 0,5-1 %, vagyis a 100 g-os kiszerelés 10-20 liter áztatóvízbe. 

A készítményben található gombák eddigi vizsgálatok alapján csapvízben, kútvízben, esővízben elkeverve is használhatóak, de a csapvizet célszerű 1-2 óra hosszán át állni hagyni, hogy az esetleges klór gáz formájában el tudjon távozni. 

 

2015-ös telepítést megelőzően áztatással kezelt Kékfrankos szőlők termése 2022-ben. Fotó:Dr. Karaffa Erzsébet

 

Az áztatás javasolt ideje 12-48 óra. Az áztatóvízzel ezután beöntözhetjük növényeinket, hiszen abban is megtalálhatóak a hasznos gombáink. A növények fejlődésén kihajtáskor már érzékelhető lesz az erőteljesebb növekedés, dúsabb, sötétebb zöld színű lombozat. A telepítéskori kezelés növényi fejlődést, növekedést stimuláló hatása kísérletekben 4 évvel később is kimutatható volt.

 

Mit tehetünk már meglévő növények esetén?

Például beöntözhetjük vele növényeinket. A már elültetett növények beöntözése is hasonlóképpen hatásos lehet, hiszen a föld feletti növényi részeken, illetve gyökereken keresztül is be tudnak jutni gombáink, hogy segítsék a növényeinket. Az öntözővíz esetben is 0,5-1 %-os koncentrációban javasolt a Tricho Immun alkalmazása. Dísznövényeknél (rózsa, magnólia) leromlott növényeknél is fokozta a virágképzést.

 

 

Például beöntözhetjük vele növényeinket. A már elültetett növények beöntözése is hasonlóképpen hatásos lehet, hiszen a föld feletti növényi részeken, illetve gyökereken keresztül is be tudnak jutni gombáink, hogy segítsék a növényeinket. Az öntözővíz esetben is 0,5-1 %-os koncentrációban javasolt a Tricho Immun alkalmazása. Dísznövényeknél (rózsa, magnólia) leromlott növényeknél is fokozta a virágképzést.

 

Tricho Immunnal kezelt rózsák (2023) Fotó: L.Z. hobbi kertész

 

Vagy kihajtás után lombot permetezünk. Megelőző jelleggel védekezhetünk a kora tavaszi megbetegedések ellen. Az őszibarack tafrinás levélfodrosodása elleni védelemmel már elkéstünk, hiszen a bimbók pattanását megelőzően szükséges kijuttatni, hogy a fejlődő levélzetet és virágokat legyen ideje benőni, és megvédeni a kora tavasszal, hűvös, párás, csapadékos időben támadó kórokozóval szemben.

 

                       

 

A monília elleni védekezéshez azonban még hatásos lehet a kijuttatása. A csonthéjasok moníliás fertőzése szempontjából a virágzás a legkritikusabb időszak. Megelőző jelleggel, a virágzás kezdetéig, 50 g Tricho Immun 10 liter vízben dózisban kijuttatva jelentősen csökkenthető a monília virágzáskori kártétele eddigi tapasztalatok és beszámolók alapján

 

Virágzás előtt Tricho Immunnal kezelt meggyfa 2023. április. Fotó: L.Z. hobbi kertész

 

Abban az esetben is javasoljuk a Tricho Immunos permetezést, ha még időben el tudtuk végezni a lemosó permetezést!

Ebben az esetben a rézzel, kénnel vagy egyéb növényvédőszerrel történt kezeléseket követően 2 hetet kell várni mielőtt a Trichoderma gombát kipermetezzük.

 

                                

 

Ezzel a módszerrel a fás részeken levő sebeket le tudjuk fedni, amivel megakadályozhatjuk a kórokozó gombák bejutását. A Trichoderma törzsek így is képesek bejutni a növényekbe, és a felszínen található kórokozó gombákat „ragadozó aktivitásukkal” (mikoparazitizmussal) képesek elpusztítani.

Dózisa:

Lemosó permetezéshez is korábban javasolt 0,5-1 % koncentrációban ajánlott az alkalmazása. A permetezést megfolyásig végezzük. A talajra jutó oldat sem vész kárba, mert a növényi gyökerek közelébe jutva is kapcsolatba tud lépni a növénnyel, és ilyen módon is képes kifejteni jótékony hatását. 

Ha nem használja fel a teljes Tricho Immun mennyiséget, akkor azt azonnal tökéletesen vissza zárva, és száraz hűvös helyen tárolva még 2 hónapig megőrzi a szavatosságát.

Szerző:

Dr. Karaffa Erzsébet, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara Élelmiszertudományi Intézetének egyetemi tanára, a Tricho Immun kifejlesztője.

                                   ​​Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss