Kossuth Lajos eltitkolt tette

2018. augusztus 06.   2 hozzászólás

Avagy Haynau rémes halála

Nem mondok újat azzal, hogy ma szinte minden településen a főbb utcák egyikét biztosan a Batthyány-kormány pénzügyminiszteréről neveztek el. Valóban rászolgált erre a dicsőségre?


 

A VILÁGSZÉP.HU YouTube CSATORNÁJA MEGLEPETÉSEKKEL: ITT

 

Kevéssé ismert és nem nagyon oktatott tény, az hogy Kossuth Lajos (1802-1894) tudván a szabadságharc ügye elbukott, minden hatalmát korábbi riválisának Görgey Artúrnak adta át, hogy az esetleges népharag ne ellene, hanem örökös ellenfele ellen irányuljon.

Ő maga pedig elég érdekes módon, szakállát levágva és női ruhába öltözve elhagyta az országot…

Az öreg Kossuth Lajos:

 

Ezután Magyarországra sűrű, véres viharfelhő telepedett, Haynau megkezdte könyörtelen, egy éven át tartó leszámolását, az el nem menekülők pedig szembenéztek végzetes sorsukkal…

Az országon dermedt rémület lett úrrá. Ezreket zártak fegyházba és kényszersoroztak be és vittek külföldre és több száz embert végeztek ki, akár ítélet nélkül is. Így járt Kazinczy Ferenc fia Kazinczy Lajos tábornok is. Batthyány Lajos miniszterelnök és az aradi vértanúk haláláról már nem is beszélve…

 

 

Haynau azonban nem sokkal élte túl a leszámolást és halála köré egy legenda szövődött, amit ma már lehetetlen kibogozni. Tény az, hogy kísérteties végzete dátumában maga a hónap és a nap:

1853. március 14.

 

 

Halála pont öt évre rá, az általa kegyetlenül megtorolt szabadságharc kirobbanásának előestéjén következett be. Bécsben ünnepeltek és eközben rosszul lett, elvesztette eszméletét és mindenki agyvérzésre gondolt. Később meg is állapították Haynau halálát.

Lánya csak négy nap múlva érkezett a helyszínre, addigra apját már eltemették. Ő azonban kérte apja exhumálást és legnagyobb döbbenetére a test hason feküdt és a körme véresre volt kaparva, pontosabban körmein rászáradt vér volt. Ez indította el aztán azt a hiedelmet, miszerint Haynau, a közutálatnak örvendő táborszernagy élve lett eltemetve.

Julius Jakob von Haynau:

 

Tudtad, hogy az utcanév bajnokságban Kossuthot csak Ady Endre, Dózsa György és Petőfi Sándor előzi meg?

Ezzel szemben – érthetetlen módon - Széchenyi István, a legnagyobb magyar,  nem fér bele a TOP 10-es utcanév listába sem…Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (2)Vendég
1 991 napja
Te elhiszed, hogy a történelmünk nagyjai tényleg olyan nagyok voltak abban a korban amikor éltek és tették amit tettek? Te elhiszed hogy István királyt szentként tisztelték abban a korban amikor király volt és magyarok ezreit irtotta ki a hatalmának megszilárdítása és a kereszténység a lakosságra való rákényszerítse érdekében? A nemzeti hősöket az utánuk következő nemzedék, de főleg a politikai elit tették hőssé, céljaik elérése érdekében. Kidomborítva erényeiket, elhallgatva gyarlóságukat.
Vendég
2 085 napja
Ezt a világot éljük:Lejáratni mindenkit, akiket a magyarok többsége nemzeti hősként ismert, vagy az ellenkezője. félmagasztalni olyanokat, akik a nemzetünknek csak szenvedést okoztak! Vagy tagadni olyan történelmi eseményeket, melyek megtörténte a világ legnagyobb bűnei közé tartozik! De kérdem, mi volt 1953. március 14.-én? Talán csak nem akkor múlt ki Hajnau?

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss