Izland: Észak Atlantisza

2018. január 30.   0 hozzászólás

Mindig foglalkoztatott a világ különlegességeinek a megismerése,  lélektana. Mivel minden ország egyedi, szinte biztos voltam benne, hogy az izlandi utazás testet-lelket erősítő, egész életre szóló élmény marad. 


Nagy várakozással készültem a több mint tíz évvel ezelőtti, első izlandi utamra. Sokan azt hiszik, hogy már nem is fognak felfedezni semmi különöset egy-egy utazásuk során.

Aztán mégis olyan tájakat pillantanak meg, melyeket nem tud visszaadni sem fénykép, sem film, sem ez a pár sornyi élményleírás. 

Lapozzunk bele tehát az igazi mesekönyvbe, nézzük mit tettek ezzel az országgal észak varázslói!

 

 

Izlandon megtalálható a tökéletes éj és táj, és a lidércesen táncoló, égi labdajátékot űző Sarki-fény csodája.

 

 

Izland hegyei délen párában és esőben, északon napfényben fürdenek, hogy zuzmós, mohás és „örökzöld” füves mezőivel, semmivel se legyenek összehasonlíthatóak.

 

Izland igazi ősi vidék, oly annyira, hogy ott a „csend hallható” és már mámorítóan zavaró a vadságában rejtőző nyugalmával együtt.

 

 

Izlandon csak egy!... csak, három!... dolog van, melyek hozzáénk szólnak: a szél,  Észak tüzes Istenének földi helytartói, az energiájában mindenütt kiapadhatatlan vulkánok, ill. kedvencem a Strokkur – Köpülő – névre hallgató, komótosan, morogva, önmagát ismétlő öreg gejzír.

A múltból felrévedő, és a krumpli párlattól mámoros és „cápa-pálinkától” berekedt hangú viking fiak hangorkánjait nem számítom ide!

 

 

Izlandon van még egy élmény, ami rohanó, tajtékzó, de ugyanakkor fagyos állapotában is felülmúlja az emberi képzeletet, lenyűgöz, magával ragad, és vízpárába burkoltan térít észre bennünket.

Ez az északi féltekén legszebbeknek tartott mennydörgő vízesések, ami inkább vízesésrendszer, és a teljes szigetet átöleli.

 

 

Lépjünk a szigetre!

Legyünk az Izlandi Hán társaságában, vagy nélküle, de egyet szögezzünk le előre, hogy a Jégsziget - a lentebb írott verssel szólva - enged csak el bennünket. 

S egy dologban biztosak lehetünk, hazaérkezésünk után: abban, hogy szinte azonnal indlnánk is vissza, erre a csodákkal teli ,rejtélyes földre.

Szerző: Monos János 

Következő rész: Nahát! Ők is a vikingek rokonai

„Midőn zöldellő dombjainkra

Az éj

A hegycsúcsról leszállna ringva,

Veszély

Les rád, utas, ki rétjeinken

Csendben, gyanútlan utazol,

Halld, a vadonban, távol innen,

Vad üvöltés kél valahol!”

IZLANDI HÁN DALA

(Gérard de Nerval)Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - YoutubePlanet Travel
 

Gmedia   Női Friss   Jooble