Isteni finom és az ízületi fájdalmakat is csökkenti!
Kiérdemelte LEG- jelzőt! Hiszen a leghíresebb, legrégebbi, legkedveltebb magyar fűszerről a majoránnáról szólunk, melynek eredetén alaposan elcsodálkoztunk.😲
Tudtad?
Észak-afrikai eredetű, mára az egész világon elterjedt, az ajakos-virágúak családjába tartozó egyéves növény. Hazánkban meleg fekvésű, tápanyagban dús vidékeken termesztik.
Főgyökere rövid, gyakran fejleszt járulékos gyökereket.
Szára 30-40 cm magas, négyoldalú, elágazó. Fiatalon szürke színű, majd később pirossá válik.
Levelei keresztben átellenesek, 2-3 cm hosszúak, ép szélűek, szőrösek, rövid nyelűek, tojás alakúak.
Virágai összetett álörvöt alkotnak a felső levelek hónaljában. A murvalevelek cserépszerűen fedik egymást.
A virágok aprók, fehér vagy pirosló színűek, termése makkocska.
A szárított virágzó vagy bimbós növény lemorzsolt levelei és virágai adják a hatóanyagot amely aromás, kellemes illatú, kesernyés ízű. Kétszer aratható, először június-júliusban, majd szeptember végén másodjára.
Kémiai alkotórészek: triterpének, szénhidrátok, keserűanyagok, fenolok, csersav, flavonoidok, illóolaj.
Szélhajtó, görcsoldó, puffadás-gátló, étvágygerjesztő, gyomorerősítő, köhögéscsillapító, vírusellenes, idegnyugtató hatása van.
Nézz be hozzánk! ➡️ Világszép.hu YT csatornája érdekes videókkal vár 🙂
Csoda és ámulat Lembergben - Feliratkozás
Meglepő, de külsőleg reuma elleni készítmények alkotórésze.
Az olajából készült kenőcs csökkenti a reumatikus fájdalmakat. Házilag is készíthetünk kenőcsöt, mely serkenti a vérkeringést, enyhíti a gyulladást.
Házi kenőcs készítése:
1 evőkanál hatóanyagot 3 órát át áztatunk tiszta szeszben. Annyi alkoholt öntünk rá, hogy éppen ellepje. Az alkoholos kivonatot leszűrjük, egy kis edényben 1 evőkanál disznózsírral forró víz fölött elegyítjük, míg a szesz el nem párolog. Végezetül tegyük jól záródó tégelyekbe.
Amire a konyhában használjuk:
Leginkább húsokat, hurkát, pástétomot fűszereznek vele, de tehetünk egy csipetet levesekbe, mártásokba, főzelékbe, spagetti-szószba, de akár a pizza tetejére is szórhatunk belőle.
Recept tipp! - Majorannás ravioli
Hozzávalók: a tésztához: 30 dkg liszt, 2 db tojás, 1 kk olaj, kevés só, 5 ek víz.
Hozzávalók a töltelékhez: 20 dkg darált sertéshús, 1 db tojás 1 csokor finomra vágott petrezselyemzöld, só, olaj, 5 csipet majoránna.
A húst a hozzávalókkal megdinszteljük. A lisztből egy egész tojással és egynek a sárgájával, az olajjal, sóval és a vízzel tésztát gyúrunk, majd gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk. A tészta egyik felét a maradék tojásfehérjével megkenjük, erre a tésztára rakjuk egymástól kb. 4 cm távolságra a töltelékeket.
A tészta másik felét ráhajtjuk, a töltelékek közti részt ujjunkkal benyomkodjuk, és a tésztát derelyemetszővel kis kockákra vágjuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, addig főzzük, míg a víz tetejére nem jön fel. Kevés olajra kiszedjük, paradicsommártással leöntve, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.