Így vásárolj mikulásvirágot!

2018. december 20.   0 hozzászólás

Ma már nem kell Mexikóig utazni ezért a csodás virágért, s az ünnepek közeledtével szerencsére nemcsak a klasszikus piros színben érhető el az üzletekben.


Ez a cserepes növény a gyönyörű virágcsillagaival az év végi ünnepek egyik szimbólumává vált. A színes fellevelek több héten keresztül díszítik a lakást.

 

De melyik a legszebb, azt nehéz megállapítani. Nem könnyű választani a pink, fehér vagy a piros változatok közül. De még ott vannak a teltvirágú fajták, és amelyeknél a sziromleveleket mintha egy festőecsettel pettyezték volna be, de ez az utóbbi ritka.

 

 

Ez a Mexikóban őshonos cserje a rövid napokat szereti. Itt nem ritka, hogy a mikulásvirág bokor vagy akár fa formájában is megtalálható, míg nálunk csak kis cserépben díszelgő virág.

Nézd meg érdekes videóinkat is csatornánkon: Vilagszep.hu YouTube

 

 

A határ 12 órányi fénynél vonható meg. Ezalatt felgyorsul a virágképződés, és a felső levelek az úgynevezett fellevelek kezdenek elszíneződni. Tulajdonképpen ezek képezik a mikulásvirág igazi díszét, a valódi virágok közepén helyezkednek el és elég jelentéktelenek.

Ennek a különlegességnek köszönheti tartósságát a cserepes növény. Hiszen miután lejárt a valódi virágzási időszak, a fellevelek még heteken keresztül változatlanul díszelegnek.

 

 

Az adventi időszak kísérőjeként a mikulásvirág sokoldalúan felhasználható. A nemesített mini változatok (egy száron egy virág) gyönyörű dekorációt képeznek a karácsonyi terített asztalon, de szépen beilleszthető az adventi koszorúba is.

A kompakt cserepes növények látványosságként állíthatók ki az ablakpárkányon vagy akár a tálalószekrényen, míg a magas-törzsű változatok a karácsonyfával vetekedhetnek. Maga a cserepes növény annyira gyönyörű, hogy csak egy-két kiegészítőre van szükség.

 

 

Vásárlási és gondozási tippek!

  • A frissesség kritériuma a valódi kicsi virágok megléte a közepén. Az öregebb növényeknél ezek már lehullottak.
  • A mikulásvirágot csakis jól becsomagolva szállítsuk haza, mert a növény egyáltalán nem tűri a hideget.
  • A lakásban tegyük nagyon világos-napos, meleg helyre. Ezzel megakadályozható a levelek sárgulása, lehullása.
  • A cserépben a földet mindig tartsuk enyhén nedvesen. Legjobb, ha kétnaponta takarékosan megöntözzük.
  • Trágyázásra nincs szükség. Ha viszont a mikulásvirágot tovább szeretnénk gondozni, virágzás után vágjuk vissza, és rendszeresen trágyázzuk.
  • A vágott virágát is sokáig eltarthatjuk. Levágás után a szár végét röviden tartsuk gyertyaláng fölé, majd tegyük friss vízbe, amihez virág-tartósítószert is adtunk. 

 

 

 

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - YoutubePlanet Travel
 

Gmedia   Női Friss   Jooble