Így lesz csodás fréziád tavasszal!

2019. január 30.   0 hozzászólás

A téli hideg napokon bizony jól esne elrepülni  Dél- és Közép-Afrikába, ahol a csodás frézia is őshonos. Neked is lehet szép fréziád, ha ezt a néhány szabályt betartod!


Különleges látvány egy nagyobb méretű virágcserépben vagy a kertben pár szál kardvirág. Nem véletlenül lett megemlítve ez a szép növény. Meglepő ugyan, de a kardvirág és a frézia között rokoni kapcsolat van.

Mindkettő ugyanabba a családba tartozik, mindkettő hagymagumós, fagyérzékeny, évelő növény. Ha tavasszal már nem számítunk fagyra, a hagymagumó kiültethető a szabadba, nyáron azonos módon kezelhető, és az őszi, fagyok előtt mindkettő hagymagumóját fel kell szedni a talajból, és fagymentes helyen kell tárolni.

 

 

Legfontosabb tényező a megfelelő hőmérséklet. A hagymagumó a három havi pihenőidő után 27-31 fokra van beállítva és ezt a hőmérsékleti szakaszt nehezen tudjuk kihagyni. A kiültetés előtt 3 hónapig 60-70 %-os páratartalom mellett tartsuk a hagymagumókat, majd egy héten át 13 fokon, 80-90 %-os  páratartalom mellett, és ha a talaj menti fagyok elmúltak, kiültethetjük a szabadba.

Ha szereted az érdekes videókat, nézz be csatornánkra: Világszép.hu YouTube - Feliratkozás 🛎

Ne panszkodjunk az időjárásra, pláne egy IZLANDINAK!😊

 

Gondoljuk át, hogy értékesítésre vagy csak saját magunk számára vázadísznek szánjuk. Ha korán akarunk frézia virágot, akkor a hagymagumókat március végén, április elején egyesével cserepekbe, kisebb edényekbe, a hagymagumókat előneveljük, és május második felében a többleveles kis növényt kiültetjük.

 

 

Ha nem akarjuk értékesíteni, akkor mindazok a fajták, amelyeknek hagymagumói beszerezhetők, alkalmasak lesznek kerti dísznek, mert nem számít, ha a virágszár és maga a növény is alacsonyabb lesz a szabadban, mint az üvegházban. Ha kertbe ültetjük, kerüljük a savanyú talajt, mert az nem kedveli. A laza talajok jobban átmelegednek, ezért a hagymagumó 8 cm mélyre is kerülhet, a kötött talajban 5-6 cm mélyre ültessük, lehetőleg csoportosan, szebb, ha több növény egyszerre virágzik.

A kiültetés után a talaj és a levegő hőmérséklete alacsony, így a hagymagumó kedvező körülmények között kezdi életét. A frézia virága kiültetés után képződik. Ha a tárolás utolsó hetében kettévágunk egy jácinthagymát és egy frézia hagymagumójánál, a fréziánál nem találunk mást, mint a fejlődő leveleket. Ugyanakkor a jácinthagymában már látható a virágzat.

Fontos tudni a növényekről, hogy mikor fejlődik ki bennük a virág. Azért mert a virágok kifejlődéséhez a feltételeket nekünk kell megteremtenünk. Azoknál a növényeknél, amelyek hagymagumójában már kiültetés előtt benne van a virág, hajtatásról, azok esetében, amelyekben a virág a kiültetés után fejlődik ki, korai vagy késői virágoztatásról beszélünk.

 

 

Akinek a kertjében virít a kardvirág, az a fréziával is bátran foglalkozhat, mert biztos, hogy nem felejti kinn ősszel a hagymagumót. Mivel mindkét nővény hagymagumós, fagyérzékeny, ezért késő tavasszal, a fagyok elmúltával szabad csak kiültetni a szabadba és az első fagyok előtt fel kell szedni a talajból. Akinek nincs ilyen lehetősége, minden tavasszal ládákba ültetheti és az erkélyét díszítheti vele.

Ha korán akarunk virágot, akkor a növényeket zárt folyosón előnevelhetjük, és ezeket tesszük ki az erkélyre, az ablakpárkányra. Ha nem akarjuk siettetni a virágzást, akkor április-májusban a kinn lévő erkélyládába, cserépbe ültessük a hagymagumókat. Az erkélyen nevelt növény mindenképpen több öntözést igényel. A vízen kívül tápanyagot is adhatunk a növénynek.

 

 

Hogy ne legyen hosszú ideig sivár az erkélyünk, kombinálhatjuk az ültetést más, folyton virágzó növényekkel, pl. porcsinrózsával,  amelynek sokszínű virágai a teljes napon nyílnak a legszebben. De ültethetünk bársonykát, záporvirágot is vegyesen a fréziával. Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss