Így láss neki, üvegház praktikusan!

2018. december 10.   0 hozzászólás

Ma már felül kell írni a klasszikus télikertekről kialakított elképzeléseinket, hiszen a kor igényeire szobott tervekkel, remekül hasznosítható, aktív teret nyerhetünk családunknak. A bátrabbak máris nekikezdhetnek!


 

A télikert fogalma, amelyben tartózkodni is lehet, nagy pálmákkal és más hatalmas növényekkel, már lassan a múlté. A mai lehetőségez ezt nem engedik meg. A növényekkel való foglalkozás azonban sok esetben megkívánja, hogy elkülönített, zárt részt alakítsunk ki a lakásban, amelynek mikroklímája a kényesebb növények igényeit is kielégíti.

Sok olyan trópusi és délszaki növény van, amelynek igényeit csak így lehet biztosítani. Ezeknek a növényeknek a hőmérsékleti igénye 18-22 fok körül van, ezen kívül magas páratartalmat igényelnek. Ezt a lakáson belül is csak különleges technikai felszerelésű, „mini üvegházak”-ban teremthetjük meg.

 

 

Alapvető szempont, hogy a növények természetes megvilágítást kapjanak. Ezért lehetőleg ablak közelében helyezzük el őket. Megfelelő szerkezet segítségével magát az ablakot lehet átalakítani erre a célra. Arra kell törekedni, miniatűr üvegház szerves része legyen a lakásnak, a berendezésnek.

Dekoratív a vitrinszerűen kialakított növényszekrény a térelválasztó szerkezetbe beépítve. A hatást fokozhatjuk azzal, hogy akváriummal kombináljuk.

Nézz be csatornánkra, ahol érdekes videókkal készültünk neked: Világszép.hu YouTube

 

 

Fontos szempont, hogy a lakásban zajló életet ne zavarják, ne kelljen kerülgetni, gondozásuk is megoldható, könnyen hozzáférhető legyen.

A növényvitrin kialakítására jó példa a Ward-szekrény. Ebben minden olyan technikai felszerelés megvan, amelyekkel a növények számára optimális klíma hozható létre.

Készíthetünk mobil növényvitrint a Ward-szekrény mintájára. Előnyük, hogy adott esetben a lakásban bármikor máshová helyezhetők. Alapvető szempont, hogy a benne elhelyező növények minél több fényt kapjanak. Olyan keretet kell készíteni, mely lehetővé teszi, hogy az üvegfelület aránya a legnagyobb legyen. A keret elkészítésére a legalkalmasabb a fém.

A fém azonban nem mindig illik a lakásunk egyéb berendezéséhez, ezért ebben az esetben fémbetéttel erősített fakeretet készítsünk.

 

 

Elegáns megoldás a keret nélküli, ragasztott üvegvitrin. Ragasztás után az üveg éleit le kell csiszolni.

Amennyiben a természetes fény kevés, mesterséges megvilágításról kell gondoskodni, ezért belül, a vitrin belső részére rejtett megoldással, fényvisszaverő felülettel fénycsövet vagy profil izzókat kell szerelni.

Az érintésvédelmi előírásokat be kell tartani, forduljunk szakemberhez! A megvilágítást kívülről is biztosíthatjuk.

 

 

A megvilágítás mellett a kellő hőmérséklet is fontos. Központi fűtéses lakásban a fűtés nem okoz gondot, de szabadon álló épületekben, ahol a téli időszakban a 20-22 fok nem biztosított, vagy a vitrinünk fűtetlen szobában van, külön fűtésről kell gondoskodni. Erre a célra fűtőszálat, fűtőtestet kell beépíteni. Ezt a feladatot szintén szakemberre bízzuk!

A szükséges páratartalomról öntözéssel, a belső részek állandó nedvesen tartásával gondoskodjunk. A hőmérsékletet és a páratartalmat hőmérővel kell mérni. Ha túl meleg a levegő, a növény megperzselődik, a hajtások megnyúlnak. Ha túl nagy a páratartalom penészedési, rothadási folyamat indulhat meg. Ezt a rendszeres szellőztetéssel akadályozhatjuk meg.

A vitrin alsó részére drénréteget helyezzünk. Ez mosott és fertőtlenített kavicsból áll, amely a felesleges vizet összegyűjti. Célszerű vízlevezető csövet zárható csappal beépíteni. A belehelyezett növényektől függően a kavicsréteg tetejére tehetünk mohát is.

 

 

Az üvegvitrin méretétől függően benne polcot is helyezhetünk el. A növényeket máz nélküli cserepekbe ültessük el, ez a kezelést megkönnyíti. A cserepet süllyesszük a drénrétegbe.

Nagyobb vitrinekbe beépített növényládákat készíthetünk rozsdamentes fémből vagy műanyagból. Ebbe szintén kavicsot helyezzünk el. A növénykád oldalfala a cserepeket is eltakarja. A nagyobb méretű vitrinbe faágakat is helyezhetünk, ami a növények tartóállványát képezi. Erre telepíthetjük a különböző növényeket, pl. broméliákat, kaktuszokat, melyek tavasztól őszig, a félárnyékos kertben tarthatók. Csak a hideg beálltával kell az üvegházba vinni őket.

A növények elrendezésekor a jó ízlés, a kedvező arányok betartása a fő szempont. Túl nagy növényeket ne alkalmazzunk, mert az egész teret elfoglalják. Vigyázzunk a kontraszthatásra, kerüljük a szimmetriát és ne gyűjteményes kertet akarjunk.

A hatás és a megjelenés szempontjából a kevés sokszor több. Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - YoutubePlanet Travel
 

Gmedia   Női Friss   Jooble