Így barangolj a középkori Manhattanben!

2018. szeptember 20.   0 hozzászólás

Méltán hívják a Tornyok városának a Toszkána szívében elhelyezkedő San Gimignano városát. Aki ide beteszi a lábát egy elvarázsolt csodavilágban találja magát és elhiszi, hogy az időutazás valóban létező dolog.


A középkori felhőkarcolóiról híres város ókori etruszk alapokra épült és az egykori csodás városfal még ma is látható.

A 12. századtól kezdődően a kor tehetős nemesei és polgárai gazdagságuk szimbólumaként magas tornyokat emeltek. Ezek a kőkomplexumok lakótornyok is voltak egyben, nemcsak presztízsépületek, erődítmények.

Ennek az lett a következménye, hogy az extra magas épületek hirtelen megszaporodtak a városban, mert szinte minden polgár demonstrálni szerette volna gazdagságát és fontosságát. Az építkezésbe olyannyira belelovalták magukat, hogy San Gimignano látképe hamarosan sűrűn álló, égbe szökő tornyokkal tarkított lett.

A város vezetőinek hamarosan törvényben kellett rögzíteni, hogy a Városháza épületének kell a legmagasabbnak lennie és az összes többi csak utána következhet. De a lelkes építkező családok nem estek ennek hallatán kétségbe, leleményes módon megtalálták a kiskaput.

Megszületett a megoldás: egyszerre két tornyot építettek, melyek együttes magassága már meghaladta a Városháza tornyát.

A lakótornyok érdekessége, hogy a konyhát a legfelső szinten helyezték el. Ennek praktikus oka volt, ugyanis a konyha volt a legvalószínűbb gócpont tűz esetén. Így a bennlévőknek még volt lehetősége lefelé menekülni a középkori felhőkarcolóból.

Tudta, hogy 70 torony díszítette egykor a várost? Ma azonban ebből csak 13 db áll. A legmagasabb a Városháza tornya (Grossa), amely 54 méter magas.

Ezen a téren található az cukrászda, mely többször is elnyerte a Világ legjobb fagyizója címet. Nem szabad csak úgy elmenni mellette! :-)

A Vezúv pusztította csodavilág

Iratkozz fel a friss videókert a Világszép.hu YouTube csatornára: ITT

Tudta, hogy a San Gimignano nevét Szent Geminianus püspökről kapta, aki megvédte a lakosságot a hun támadásoktól?



Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss