Idén Törökországba készülsz? Van 10 tippünk

2019. január 15.   0 hozzászólás

Törökország közkdvelt úticél hazánkban is. De tudunk eleget erről az Európa és Ázsia között elterülő országról? Ezzel a 10 ténnyel már magabiztosabban indulhatunk útnak.


 

1.   A 77 milliós Törökországban  könnyen ismerettséget lehet kötni a Merhaba! köszöntéssel, ami a mi -szia kifejezésünk megfelelője.

2.   Törökország területén tárták fel a ma ismert legrégebbi város romjait. Ez Catal Hüyük, ami 9000! éves.

3.   Az ókori világ hét csodája közül kettő itt található.

- az epheszoszi Artemisz-templom. Epheszosz fénykorában, az 1. században, lakóinak száma elérte a félmilliót. Így Róma után a második legfontosabb város volt.

- a halikarnasszoszi mauzóleum, mely Mauszólosz perzsa királyi helytartó részére épült és sajnos ma már nem látható. Ezt a város ma Bodrumként ismerjük.

 

 

4.   Itt található a híres Kappadókia, mely 2500 évvel ezelőtt, egy föld alatti 20.000 fős városkomplexumként létezett. Voltak itt istállók, lakások, iskolák, s mindez a puha vulkanikus kőzetből kivésve, mivel a közelben nem volt hasznosítható fa alapanyag.

 

 

5.   Tudtad, hogy a finom csemegét, a törökmézet már a Oszmán Birodalom idején, a 15. században is ismerték?

6.   Egy város, három név: a mozgalmas századok alatt a város három névváltozáson esett át ➡️ Bizánc-Konstantinápoly - Isztambul (törökül: Istanbul)

7.   A cuki angóra az első nyúlfajta, melyet házi kedvencként tartottak? S mindez Törökországban történt J

8.   A Schliemann által feltárt Trója városa is a mai Törökország területén fekszik.

 

 

9.   Tudtad, hogy isztambuli Hagia Sophia eredetileg Konstantinápoly keresztény temploma volt? Ma már múzeumként működik.

10. Törökország fővárosa Ankara, mely az ország második legnagyobb városa.

Az ókorban, az Ankara helyén álló települést a hettiták alapították,  Ankuvasz néven, egészen pontosan i.e. 1200-ban. Azt ezt követő századokban a város neve komoly átalakuláson ment át és csak 1930 óta hívják hivatalosan is Ankarának.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss