Elképesztő tavaszi szokások az egykori Hollandiából

2018. április 13.   0 hozzászólás

Ismered ezt a két, mai szemmel már hajmeresztő szokást? Mindegyik a tavaszhoz kötődik és Hollandia múltjának szerves részét képezi, ami bennünket inkább ledöbbent.


 

Tegyünk egy kis időutazást a századokkal ezelőtti Hollandiába, ahol az 1600-as években a családi ünnepségeket, esküvőket előszeretettel rendezték tavasszal, az első virágok megjelenésekor.

Ilyenkor rengeteg, éppen akkor nyíló szépséggel díszítették a helyszínt, ahol szinte mozdulni sem lehetett a virágoktól.

De nehogy azt higgyük, hogy csak azért, mert szépen mutattak az illatos kompozíciók!

Az ok elégelképesztő volt: el kellett nyomni a kellemetlen, mosakodás nélküli tél okozta szagokat és így egymás közelségét könnyebben el tudták viselni. Még egy plusz cselt is bevetettek! Ugyanis ha tehették, az ünnepséget a szabadban bonyolították le.

Mai szemmel nézve furcsának hat, hogy míg a házak tisztaságára viszonylag ügyeltek, addig saját higiéniájukra nem fektettek hangsúlyt.

 

 

Tudta, hogy a középkorban Németalföldön - a körülbelüli mai Hollandiában -, de egyébként Európa számos országában is, hogyan aludtak?

Szekrényágyakban és ülve!

Szó szerint csak ülve lehetett elférni a bútordarabban. Óriási párnákkal támasztották ki magukat, biztosítva a megfelelő testhelyzetet. Mikor reggel felébredtek, egyszerűen becsukták a szekrényágy ajtaját és egy más kultúrából odacsöppent vendég nem is látott fekvőhelyet a szobában, csak egy tárolónak álcázott bútordarabot.

Mindezt azért, mert az volt a hiedelem, hogy aki fekve alszik, az reggel nem kel fel, hisz csak a halottak fekszenek.

Sokáig éreztette hatását ez a szokás, mert később is akár két-három párnát is használtak az emberek, ezzel a fejüket mintegy felemelték a fekvő helyzetből.

 

 

Tudta, hogy 1581 óta - az Utrechti Unió létrejöttével - létezik a ma Hollandia néven emlegetett államalakulat? Korábban összefoglalóan Németalföld néven illeték ezt a területet, ami nagyobb kiterjedésű volt Hollandiánál, hiszen a mai Belgium és Luxemburg is hozzá tartozott.

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss