Ezt járd végig! A csodás El Camino

2018. április 24.   1 hozzászólás

Nézd meg velünk a világ egyik leghíresebb zarándokútjának, a Szent Jakab-útnak a végállomását, Santiago de Compostelát, ami egyébként a spanyol Galícia tartomány fővárosa is egyben. A videókból és Katinkától pedig első kézből kaphatsz információt egy ilyen zarándokút fáradtságairól.


Az El Camino során sokféle utat választva juthatnak el a zarándokok a Szent Jakab, az első vértanú apostol, maradványait rejtő székesegyházhoz. A legnépszerűbb az ún. francia út, ezt választják legtöbben, épp ezért a legjobban kiépített útvonal.

 

 

A különféle zarándokútvonalak:

Francia út, 840 km

Ezüst út, 680 km

Északi út, 765 km

Mazarab út – háromféle is van belőle

Angol út, 68 km

A sort folytathatnánk a Portugál, a Madridi, a Levante és a Szent Jakab-úttal…

 

 

Az Európán át vezető El Camino során a zarándokok minden állomáshelyen pecséteket gyűjtenek, mellyel bizonyítani tudják később, hogy valóban végigjárták, a nem kis erőfeszítéssel járó zarándokutat.

A út jelképe  a fésűkagyló, ami valószínűsíthetően a keresztény ember szimbólumaként lett népszerű, illetve azt is jelzi, hogy Jézus kortársa, Szent Jakab vízi úton érkezett a térségbe.

Ugyanakkor a kagyló a szegény zarándokok egyik leghasznosabb eszköze volt a kezdetektől fogva, hiszen akinek már volt egy kagylója, az már annak segítségével enni és inni is könnyedén tudott.

 

 

A vándorok számára az út során a fésűkagyló mellett a sárga nyíl jelzése is mutatja az utat a következő menedékházig, zarándokszállásig. Egyébként modern korunkban, az ismert Shell olajcég is valószínű innen vette a logóját, hiszen - ahogy korábban egy-egy zarándokszállás - manapság egy-egy benzinkút jelentheti a fáradt utazók számára a megpihenés lehetőségét.

Egyébként az ókorban a zarándokút a maival ellentétes irányba tartott. Az út Santiago de Compostelából indult a kelta időkben, s maga az út a Tejút földi megfelelője, annak szimbóluma volt. Ennek a katolikus egyházra igazított adaptációja a mai El Camino.

 

 

Mi ugyan csak kényelmes turista szemszögből láttuk a székesegyház előtti térre különféle útvonalakról jövő zarándokok megérkezését, de túlzás nélkül állíthatom, nagyon megható pillanatoknak lehettünk tanúi.

A megfáradt zarándokok cipőjüktől megszabadulva - ki-ki vérmérsékletének megfelelően -  sírva vagy ujjongva élték át saját katarzis élményüket.

Sokan sokféle ok miatt vágtak neki az útnak, volt aki vallási okok miatt, volt aki csak magát akarta próba elé állítani, de volt olyan is aki egyfajta fitness programnak fogta fel az utat.

 

 

Mondanom sem kell, természetesen magyar zarándokokkal is találkoztunk. Két fiatal srác érkezett a székesegyházhoz és ők egy hangos ízes káromkodással nyugtázták a túra végét, bízva benne, hogy őket itt senki sem érti.

Hamar rájöttek, hogy tévednek, hiszen mindannyian összenéztünk és egy óriási nevetéssel közösen "szétbombáztuk" a már korábban ránk rakódott, veszélyesen pátoszba hajló hangulatot.

 

Tudta, hogy az El Camino-ról egy mozifilm is készült Martin Sheen főszereplésével? Címe: A vándorút (The way)

 

Tudta, hogy mi az egyik legfontosabb eszköz, amit az ügyes zarándokok magukkal visznek? Biztos nem ez jutna elsőként eszünkbe, de ez nem más mint a ruhacsipesz.

Ugyanis a kevéske, útra vitt ruhaneműk közül egy napi adag mindig mosás és szárítás alatt van. Viszont egy zarándokszálláson nem mindig töltenek el annyi időt, hogy a ruhák meg tudjanak száradni. Így mikor újra útnak erednek, a hátizsákjukra csipeszelik a vizes darabokat, így azok a zarándoklat közben gond nélkül megszáradhatnak.

 

 

Íme az El Camino első kézből! Iratkozz fel csatornánkra: Világszép.hu YouTube

 

A székesegyházról az itt látható kisfilmjeinkből többet is megtudhat:

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (1)Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss