Hihetetlen, de ezt is Leonardo fedezte fel!

2018. augusztus 10.   4 hozzászólás

Leonardo da Vinci a toszkán Vinci település melletti tanyán született 1452-ben. A neve is innen ered: Leonardo, aki Vinciből származik. Nevét mindenki ismeri. De mi az oka annak, hogy ez a kisfiú a középkori keretek között máig ható géniusszá fejlődhetett?


Édesanyja egyszerű parasztlány volt, aki szerelmi viszonyba keveredett a helyi jegyzővel, Ser Pieroval. Így a megszületett kisfiú a törvénytelen gyermekek életét élte, aminek egyik következménye az volt, hogy kisgyermekként iskolai képzésben nem vehetett részt. Ennek ellenére vagy épp ezért későbbi géniusza nem lett korlátok közé szorítva és szabadon szárnyalhatott.

Szülőhelye és gyermekkorának színhelye a Vinci mellett lévő Anchiano ma kedvelt turista célpont, ami a festői környezetnek és a színvonalas tárlatnak is betudható. Itt láthatjuk Leonardo eredeti kézírását és modern eszközökkel mutatják be műveinek lényegét.

A közeli Vinci városában található a Leonardo Múzeum, ahol sok-sok találmány modellje ki van állítva és az idegenvezető működés közben is bemutatja a szerkezeteket. Nagyon érdekes adalék Leonardo da Vinci (1452-1519) személyiségéhez: sok esetben alkotásait megrendelésre készítette és volt olyan, hogy ez humánus elveivel összeegyeztethetetlennek bizonyult.

Így a „fel is fedezem és nem is” elvét követve megalkotta a géppuska prototípusát, de szándékosan úgy, hogy egy rejtett hibát helyezett el benne. Tehát az alkotást ténylegesen soha nem tudták használni, viszont a megbízást teljesítette…

Ahogy a múzeum termeit járjuk, kis túlzással átitatva felötlik bennünk a kérdés: van olyan, amit nem Leonardo da Vinci alkotott, tervezett vagy fedezett fel?  

Hiszen az egyik vitrinben olyan gyakorlatias találmányokra is figyelmesek lehetünk, mint az úszógumi, békatalp és a víz alatti létezésre kifejlesztett búvárruha vagy szkafander.

A kalandok földje: Amalfi, Positano, Ravelo - Dél-Olaszország 1.
Világszép.hu - IRATKOZZ FEL a friss videókért: ITT

Eredetileg nagy mentőmellényt jelentett a francia Chapell abbé által 1775-ben megalkotott szkafander szó. Nem is gondolnánk, hogy miből tevődött össze ez a megalkotott szó: szkaf = csónak + androsz = ember.

Sőt! Találtak Leonardo feljegyzései között egy vázlatot, amin a mai kerékpár elődje látható. A múzeumban elkészítették ennek a modelljét. Elképesztő, ha még ezt is Leonardo da Vincinek  köszönhetjük.

 

Kép forrása: www.story.hrKapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (4)Világszép.hu
2 366 napja
Ennek igazán örülünk! Csodaszép városka Vinci, a múzeum feletti kis harangtoronyból pedig fantasztikus a panoráma, a toszkán táj lélegzetelállító. :)
Vendég
2 366 napja
Csodálatos hetet töltöttünk Vinciben a Casa Carbonajaban. Innét mentünk kirándulgatni, felejthetetlen!
Világszép.hu
2 616 napja
Igen! A kisfilm itt látható róla: http://www.vilagszep.hu/a_kalandok_foldje_1__delolaszorszag
Vendég
2 616 napja
Amalfi pompás színek mese világ. UJvári Gabi megosztva

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss