Egy újabb építészeti bravúr Budapesten!

2018. január 24.   0 hozzászólás

Mindig inspiráló, ha épülni és szépülni látjuk fővárosunkat, pláne, ha egy igazán különleges épület végre régi pompájában ragyoghat. Hamarosan - új funkcióval bővülve - megnyitja kapuit a Párisi Udvar Hotel a Ferenciek tere szomszédságában, és mi betekintettünk a kulisszák mögé!


A névadás sem volt mindennapi

 

A hajdan itt álló épületet Pollack Mihály tervei alapján Brudern József építtette 1817-ben.

Az elképzelés az volt, hogy egy,  a kor vásárlási igényeinek megfelelő modern, fedett üzletsorral, passzázzsal gazdagítsák Budapestet.

Mintaként a párizsi  Passage des Panoramas szolgált. Az épület mai neve is innen származik, hiszen a pestiek szinte azonnal Párisi-ház vagy Párisi Udvar néven kezdték emlegetni kedvenc passzázsukat.

 

 kép

 

Ez az épület  azonban egy városrendezési program következtében a 19. század végén szinte teljesen megsemmisült, és átadta a helyét  a ma is látható eklektikus stílusú épületegyüttesnek.

A munkálatok 1909-ben kezdődtek meg és szerencsére az eredeti név is továbbélte a változásokat, hiszen ma is Párisi Udvarként ismerjük ezt a műremeket.

 

kép

 

Napjaink varázslata

 

Sok év elhanyagoltsága után idén ősszel nyitja kapuit a Párisi Udvar Hotel, mely egyben a Hyatt szállodalánc nagy visszatérése is lesz Magyarországra.

 

 

180 szoba 18 lakosztály, 230 fős kapacitás, executive emelet, spa és wellness részleg, étterem, kávézó és bár várja a látogatókat.

Fazekas Tamás, a hotel igazgatója szerint a Párisi Udvar Hotel -  minőség és színvonal tekintetében - Budapest dobogós szállodáinak sorába lép és elsősorban az üzleti turizmusra épít majd.

A Párisi Udvar Hotel The Unbound collection besorolású lesz és a Hyatt szállodalánc minőségi követelményeinek fog megfelelni.

A Hyatt szabvány pedig igen szigorú! Tiltólistán vannak a szintetikus anyagok, pontosan meg van határozva a szőnyegek összetétele, a fürdőszobai anyagválasztás, a ágymatrac rugózása és az is, hogy az egyes berendezési tárgyakat milyen magasak lehetnek.

A képeken is látható, hogy a munkálatok  még nagyban folynak.  Az épület elhanyagolt állapotú és 5 éve lakatlan volt, melyet háborús sérülések is csúfítottak. A 20. század elején alkalmazott kezdetleges vasbeton szerkezetek okozta statikai problémák pedig nehezítették a felújítást.

 

 

Itt nem a második Eiffel-torony épül éppen, hanem a kupolaszerkezet rekonstrukciója zajlik.

 

 

Kis emlékeztető, hogy milyen volt hajdanán és várhatóan milyen lesz, ha elkészül:

 

kép

 

lyen csodás díszített felületek kerültek napvilágra a szó szerint lekapart falak alól:

 

 

Szigorú munkavédelmi előírások vannak érvényben az építkezésen: saját felelősségre, sisak és megkülönböztető mellény viselése mellett léphettünk be a területre.

Egy szakember, aki a kísérőnk is volt egyben minioktatásban részesített bennünket, így már teljes biztonságban érezhettük magunkat.

 

 

Szerencsére egy szobát már mintaként a nyilvánosság elé tártak. Íme:

 

 

A mintaszoba stílusát tekintve  finom eleganciával megálmodott, mór stílusjegyeket magán viselő, a világos és sötét színek kontrasztjával élő élettér lett.  Modern megjelenésű, mely a műemlékvédelmi előírások figyelembevételével került kialakításra.

 

 

A szobák egyébként 33-36 m2-es tágas lakóteret kínálnak majd a látogatóknak.

 

 

A televízió diszkrét megjelenítése figyelemreméltó, hiszen egy kép és egy tükör közé lett elrejtve.

 

 

A „Bedding Concept” lényege a minőségi alvás elősegítése, így csakis pehelypaplan és párna szolgálhatja a pihenésünket.

 

 

A fürdőszobapult márványból készült, tágas és a visszafogott eleganciát áraszt.

 

 

A Párisi Udvar Hotel impozáns főbejárata a Petőfi Sándor utcából nyílik majd, a Ferenciek tere felé néző oldalon pedig nívós üzletek kerülnek kialakításra.

A Párisi Udvar Hotel nemcsak  a tehetős üzletemberek kedvenc szállodája lesz, hanem  a hotel megnyitja kapuit a  nagyközönség előtt is.

A legendás passzázs egy igazán mozgalmas közösségi élettér lesz, ahol az egész család  és több generáció is kikapcsolódhat.

Délutáni kávézások, születésnapi, eljegyzési vacsorák, jeles események színtereként újra a budapestiek mindennapjainak része lesz a Párisi Udvar Hotel.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss