Az osztrákok csodája - Marhahúsleves extrákkal
Azt hihetnénk, hogy nekünk magyaroknak nem sok újat tudnak mondani a húsleves elkészítési módjáról és tálalásáról, azonban óriásit tévedünk! Bécsben, a Plachutta étteremben, ott a bizonyíték!
A Tafelspitz, amit bécsi tányérhúsnak fordíthatnánk, az osztrákok kedvenc fogása és nem volt ez alól kivétel Ferenc József sem, aki rajongója volt ennek a finomságnak. A Tafelspitz nemcsak egy étel jelölése, hanem a marha bizonyos része is, nevezetesen a marhafartő csúcsa.
Felfedezhető a hasonlóság - a gasztrokultúránk egymáshoz közelisége miatt - az általunk készített húsleves főtt hússal és paradicsomszósszal, főtt burgonyával vagy sóskamártással típusú első fogásunkhoz.
A Világszép.hu YouTube csatornája, kattints az új videókért!
A Tafelspitz receptje:
A zöldségeket hosszúkásra vágjuk és a csonttal, a vöröshagymával együtt hideg vízzel főzni kezdjük. A marhahús hozzáadása csak a forrás után következhet, az ekkor keletkezett habot leszedjük a leves tetejéről.
Azért van erre szükség, mert a hús pórusai a forró víz hatására összezáródnak, így az értékes íz anyag nem távozik a húsból. Ezután mintegy két órán át főzzük a levest, közben ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Mikor a hús megpuhult, levesszük a tűzről és pihentetjük.
Egy előmelegített tálba kitesszük a felszeletelt (rostjaira merőlegesen vágjuk fel) húst és a zöldségeket. A velős csont mellé pirítóst kínálunk. Természetesen nem maradhat el a spenótmártás, a röszti (hagymás tört krumpli) és az almás torma sem.
Az almás torma elkészítései módja:
Lereszeljük a tormát és rögtön leforrázzuk és ugyanannyi almát keverünk hozzá, mint amilyen mennyiségű tormánk volt. Ízesítsük sóval, cukorral, esetleg ecettel ízlés szerint, majd pár kanál húslét adjunk hozzá, hogy simább legyen és keverjük készre a masszát.
A tálalás a képeken látható módon történik. Kiadós étel, melynek már a látványával is szinte jól lakunk. Aki teheti Ausztriában járva ne hagyja ki a jóféle Tafelspitz okozta íz élményt!
Kép: http://www.plachutta.at