5 trükk és imádni fogod az articsókát!

2017. december 22.   2 hozzászólás

Az articsóka nemcsak a mediterrán vidék kiváltsága többé. Így  kerülhet fel a mi étlkapunkra is!   


 

Enyhe éghajlatú régiókban nálunk is lehet termeszteni articsókát. A fő érési időszak augusztusba és szeptemberben van.

Iratkozz fel a friss videókért a Világszép.hu YT Csatornájára: ITT

A Vezúv pusztította csodavilág: Pompeii és Herculaneum

 

Első évben a növényen csak kevés, húsos fészekpikkelyekkel rendelkező virágzat alakul ki.

A második évtől a termés nagyobb lesz, ehhez azonban az évelőnek sikeresen ki kell telelnie.

 

 

A keleti széltől védett helyen 10 fokig jól tűri a hideget.

Szabadföldi teleltetéshez a termés behordása után minden levelet vágjunk le, a növényt borítsunk le egy vesszőkosárral, és kupacoljuk fel tenyérnyi magasan szalmával vagy falevéllel.

 

 

Biztonságosabb megoldás, ha kiássuk a gyökeret, egy nagyobb cserépbe vagy ládába beágyazzuk nedves homokba, és fagymentes, de lehetőleg hűvös helyre tesszük.

A szabadágyban április elején eltávolíthatjuk a védőtakarót. A házban kitelelt articsókát is ekkor ültetjük ki ismét. 

 

 

Így használd fel!

  • Inkább kisebb fejeket válasszuk ki a főzéshez.
  • Íze elég meghatározó, különösebb fűszerezést nem igényel, de a citrom levét elbírja.
  • A nagyobb darabokat is fel lehet használni, a belsejét meg lehet tölteni például hússal.



Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (2)



Világszép.hu
2 614 napja
Igen, nálunk sokáig csak dísznövény volt. Nyaranta, ha Olaszországban járunk, akkor mindig szerepel az étlapon. Nagyon finom.
Vendég
2 614 napja
Állítólag nagyon drága -engem a külseje a kövirózsához hasonlít Ujvári Gabi megosztva

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss