Amikor a csodás Grönland ruhákban köszön vissza

2018. február 18.   0 hozzászólás

Fél évszázaddal megjelenése után a Fjällräven újragondolta az outdoor ruhaiparban ikonikusnak számító Greenland kollekcióját, és 50 éves kihagyás után, megújult színekkel, a fenntarthatóság jegyében tér vissza.


 

Mi ihlette a kollekciót?

 

A Greenland Updated termékcsalád a grönlandi házak csodás színvilágát idézi, emellett pedig a hagyományok, a környezettudatosság, a funkcionalitás  mellett foglal állást.

 

 

Ezért töretlen a népszerűsége már 50 éve

 

A Fjällräven pontosan fél évszázada, egy grönlandi sarkvidéki expedícióból ihletet merítve dobta először piacra az akkori outdoor iparban úttörőnek számító Greenland Jacket túrakabátot.

Az anyagra bármikor felvihető és lemosható víztaszító Greenland Wax viaszrétegnek köszönhetően a legkülönbözőbb időjárási körülmények között is használható kabát gyorsan a túrázók kedvence lett, és évtizedekig az is maradt.

A Fjällräven ezeket a hagyományokat eleveníti fel most az új Greenland Updated kollekcióval, amelynek legtöbb darabját a legújabb ruhaipari trendeknek megfelelően saját gyártású, környezetbarát G-1000 Eco anyagból készít.

 

 

Mennyire környezetbarát a vízhatlan impregnálás?

 

Az, hogy mennyire vízhatlan egy termék, meghatározó fontosságú az outdoor ruházatok esetében.

Sajnos a per- és polifluorozott vegyületekkel (PFC-kkel) történő impregnálás mind a mai napig az egyik leggyakrabban használt megoldás az outdoor iparban, annak ellenére, hogy ezek az illékony anyagok rendkívül károsak a környezetre és egészségre, lassan bomlanak le, és már a világ legtávolabbi, eddig érintetlennek hitt pontjain is megtalálhatók.

Feltehetően a PFC vegyületek nem csak a termékek gyártása, hanem viselése közben is könnyen a környezetbe kerülnek.

A Fjällräven ezért döntött a PFC-mentes impregnálás mellett, és alkotta meg a G-1000-es anyagot, a Greenland Updated termékek legfőbb összetevőjét, amelyek a méhviaszból és paraffinból készült Greenland Wax viasztömböt használva bármikor környezetbarát módon impregnálhatók.

 

Grönlandi klímaexpedíció tetőtől talpig Fjällrävenben

 

A Fjällräven a Greenland Updated kollekció kiadásával egyben két észak-amerikai klímakutatót is támogat. Gabriel Lewis és Karina Graeter 2000 kilométeren át vizsgálják Grönland nyugati jégtakaróját a legmodernebb radarmegoldásokkal.

Kutatásuk célja, hogy a jégolvadás sebességének felmérésével olyan klímamodelleket állítsanak fel, amelyek segítségével könnyebben kiszámíthatók bolygónk felmelegedésének lehetséges kimenetelei.

Az olvadás háttérfolyamatainak megértésével a jég olvadásának, és így a tengerszint emelkedésének mértéke is megjósolható, a változás hatása pedig kiszámítható, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyabban készüljünk az olvadás következményeire.

A Fjällräven több módon támogatja az expedíciót: egyrészről az extrém időjárásnak is ellenálló ruházatot és felszerelést biztosít a résztvevők számára, többek között a megújuló Greenland családból, másrészről pedig lehetőséget teremt arra, hogy a tudósok munkáját a nagyközönség is megismerje.

 

 

De mi is az a Fjällräven?

 

1960-ban Åke Nordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben.

Jelenleg a vállalat időtálló, sokoldalú és tartós felszerelései a világ több mint 30 országában elérhetőek.

A Fjällräven kínálatában férfi és női outdoor ruházat és kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok egyaránt megtalálhatóak.

A Fjällräven számára kiemelten fontos, hogy az embereket, az állatokat és a természetet egyaránt tiszteletben tartó, felelős vállalatként működjön, és mind több érdeklődő figyelmét felkeltse a túrázás szépségeire.

A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classic-ot és a Fjällräven Polar-t, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt éves rendszerességgel.

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss