Akik gondolnak a polip jókedvére is

2018. április 04.   0 hozzászólás

Monacoban az Oceanográfia Múzeumban  fontos, hogy az állatok a körülményekhez képest, jól érezzék magukat. Nézzétek miért is gondolom így! 🐙


A múzeum története 1910-ig nyúlik vissza, hiszen ekkor kezdék az építkezést, az akkor regnáló I. Albert herceg kérésére. A herceg neves kutatókkal vette körül magát és élethivatásának tekintette a tengerek, óceánok élővilágának megismerését, megismertetetést. 1855-ben expedícióra is indult és a Golf-áramlatot kutatta, eközben eljutott az Azori- szigetekre is.

 

 

Ami igazán elképesztő, az csak ezután következett, ugyanis a ma kezdetlegesnek tűnő technikai felszerelések mellett lemerült 6035 méteres mélységbe. Ez mondanom sem kell, világcsúcsnak számított még 50 évig.

I. Albert herceg:

Nézd meg videóinkat is 🙂- Világszép.hu YouTube csatorna: ITT 🎥

 

Rengeteg mintát hozott a felszínre, ezzel hónapokra munkát adva kutatócsoportja tagjainak. Az ő találmánya a merítőháló is, ami megtekinthető a kiállításon. Az intézet jelentősen támogatta a későbbiekben a híres-neves tengerbiológus, Jacques Cousteau munkáját is.

 

 

A múzeum bemutatására nem is elegendő az e cikk adta szűkös keret, így ma  egy momentumot ragadnék csak meg.

A bemutatótérben bolyongva figyelmtem fel egy akváriumra, ami ámulatba ejtett.

 

 

Víz alatti mini játszótér tárult elém. Közelebbről megnézve láttam, hogy ez az Octopus vulgaris, közönséges nevén a polip otthona. A múzeum dolgozói, tudva, hogy milyen okos állatot gondoznak, gondosan figyelnek arra, hogy lakójuk ne unatkozzon. Ezért időről időre újabb játékokat helyeznek be az akváriumába.

 

 

A polipról már jó ideje kiderült, hogy nagyon intelligens, érdeklődő állat, s képes problémamegoldó gondolkodásra. Pillanatok alatt tanul és a környezetétől ellesi a számára még újnak számító fogásokat.

 

 

Ami azért is “nagy szám”, mert ilyen tulajdonságokkal csak a gerincesek közül az emberszabásúak, a delfinek, a kutyák és varjúfélék képesek.

 

 

Agya jobb és bal agyféltekére, majd aztán további lebenyekre oszlik, amely az emlősökhöz hasonlóan barázdált. Ez azért jelentős, mert ez megnöveli az agy felszínét, ezzel csökkentve a neuronok közötti távolságot. A végső lenyűgöző eredmény pedig az, hogy így az információ feldolgozás gyorsul és marad hely a memóriának.

Kép: http://www.oceano.mc

 

Tudtad? A polip agyában 500 millió neuron található, ami a kutya agyának neuron mennyiségéhez hasonló.Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss