A dögfűvel játszanak a gyerekek, pedig mérgező!

2018. december 07.   0 hozzászólás

A csattanó maszlagként ismert dögfüvet a gyerekek mit sem sejtve, gyakran játékszereként használják. A szülők sem tudják, hogy ekkor milyen veszélyben vannak a féltve őrzött apróságok!


Népi elnevezései is igen beszédesek és néhol mosolyra ösztönzőek:

 • tövisalma
 • pukkantó
 • maszlagos redőszirom 
 • szúrós disznó
 • kutyamankó
 • dögfű

Észak-Amerikából származik a csattanó maszlag - Datura stramonium -, de majdnem minden földrészen elterjedt, közismert gyomnövény. Kedveli a rendezetlen terepet, ezért erdei tisztásokon, trágyadombon, szerves hulladékban gazdag helyeken néha tömegesen fordul elő.

Rokon fajai közül a latin-amerikai eredetű cserjés maszlag vagy maszlagfa nálunk dísznövényként ismert. Nagy, tölcsér alakú, lelógó, illatos virágai igen mutatósak.

Kis tömör jellemzés:

A csattanó maszlag nagytermetű, egyéves gyomnövény. Karószerű gyökere elágazó és ujjnyi vastag. Álvillásan elágazó szára erős, terebélyes. A főtengely csúcsán virág fejlődik, alatta oldalhajtások nőnek, amelyek szintén virágoznak. Levelei nagyok, oválisak.

 

A nagy, fehér, tölcséres virágai a szárvégeken és a levélhónaljakban fejlődnek. A virágok kellemetlen szagúak, főleg estefelé érződik, amikor nyílnak. Júniustól a késő őszig, az első fagyokig virágzik.

 

 

Dió nagyságú termése jellegzetesen tüskés, tojásdad alakú, zöld színű, négyrekeszű tok, éretten négy részre hasad, lapos, fekete magvai vese alakúak.

 

 

Itt egy cseppet sem veszélyes megoldás! Fesztiválhajak egyszerűen - Színezés és csillogás CSAK külsőleg! Iratkozz fel a friss videókért: ITT

Ettől mérgező:

A csattanó maszlag fő alkaloidja a hioszciamin. Kisebb mennyiségben társ-alkaloidja, a szkopolamin is megtalálható benne. Hatásuk bizonyos mértékig azonos, de központi idegrendszerre ellentétesen hatnak.

A népi gyógyászatban a növény különböző részeinek főzetét idegzsábák, reumás fájdalmak enyhítésére és görcsoldóként használták. Házi szerként belsőleg használni veszélyes.

Tüdőasztma ellen a levél füstölőszerként, kellő óvatossággal használható. Égésekor kellemetlen füst a légutakba jutva megelőzheti az asztmás roham kialakulását, mivel csökkenti a hörgők görcsét és a nyálképződést.

Kivonatát egyes vidékeken epilepszia kezelésére adták mint idegrendszeri nyugtató.

A maszlaggal mérgezett állatok teje és a húsa az emberre is veszélyes!

 

 

A mérgezés tünetei

 • A gyerekek szívesen játszanak a virágokkal, így számukra különösen veszélyt jelent a csattanó maszlag!
 • A megbetegedések a különböző növényi részek elfogyasztása után különböző formában jelentkeznek.
 • A magvak elfogyasztása után leginkább ingerültség és dühöngés jelentkezik.
 • A levelek főleg zavartsággal, bódultsággal, aluszékonysággal járó mérgezési tüneteket idéznek elő.
 • A mérgezési tünetek gyakran kevert formában jelennek meg: szájszárazság, arcpír, érzékcsalódások, aluszékonyság.

Mérgezés esetén természetesen orvoshoz kell fordulni!

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss