A ceyloni tea titkát oroszlánnal őrzik

2018. november 06.   0 hozzászólás

Nem minden ceyloninak nevezett tea ad igazi ízélményt és felüdülést a fogyasztói számára. Mi a védjegye? Mire kell figyelnünk ha kiváló minőségű teát szeretnénk?


A VILÁGSZÉP.HU YOUTUBE CSATORNÁJA -  ITT

 

Az emberi élvezetek tárháza kimeríthetetlen, úgy ahogy a kincses sziget eme értékei közül, a ceyloni teának sem tudunk igazán a végére járni. 

A tea egyrészt élvezeti cikk, másrészt gyógyító ereje is van, de mindkettő függ a minőségétől. A teacserje Kína déli tartományaiban őshonos, amelyet a levelei miatt kezdtek el termeszteni.

A kínaiak a teáról azt tartották, hogy ápolja és meghosszabbítja az életet - ami igaz is - ezért eleinte orvosságként itták. A tea a 17. században kezdte meghódítani Európát. Ebben az időszakban hozta létre az első teaültetvényt a skót James Taylor Srí Lankán 1867-ben. Az eddig kávétermelő országban nehezen indult be a teára való átállás. Viszont a szezonjellegű kávéval szemben a tea egész évben munkát és megélhetést biztosít az ültetvényeken dolgozók számára.

 

 

Sir Thomas Lipton nagy vagyonnal bíró angol kereskedő jelentős földterületeket vásárolt a szigeten, ugyanis felismerte a teában rejlő üzleti lehetőségeket. Három héten belül övé volt az ország legnagyobb ültetvény területe.

Lipton célja a közbülső kereskedők kiiktatása, az ültetvények átszervezése, illetve új találmányok bevezetése volt, mivel ezek által csökkenteni tudta a termék árát. Lipton jelentős szerepet játszott a ceyloni tea arculatának a kialakításában.

 

 

Ő volt az, aki a cége által termelt tea címkéin feltüntette és népszerűsítette a termék eredetét, és az ebből megfogalmazott szlogent, vagyis Ceylon egyenlő a kiváló minőségű teával.

A teakereskedelem a kávétermelés korábbi meglévő csatornáin keresztül folyt, ami jelentősen megkönnyítette a termék értékesítését. Az 1890-es években kezdtek szerepelni a ceyloni teák a nemzetközi kiállításokon. A ceyloni kereskedők 1893-ban a chicagói élelmiszer-kiállításon az óriási sikernek köszönhetően megközelítőleg egymillió csomag teát adtak el.

 

A VILÁGSZÉP.HU YOUTUBE CSATORNÁJA - ITT

 

A teatermelés is válságos időket élt meg a 20. század első felében a nagy világgazdasági válság idején. Ceylon 1948-ra kivívta, majd 1956-ban elnyerte a teljes függetlenségét, és ennek eredményeként csökkent a brit ültetvényesek száma. Helyüket a Srí Lanka-i vállalkozók vették át, és folytatták a több százéves hagyományt.

 

 

A ceyloni termelők és kereskedők az ország kormányának támogatásával teaházakat nyitottak a világ számos nagyvárosában. Az oroszlános márkajel bevezetése is látványos üzleti sikernek bizonyult. A ceyloni teatermelők és kereskedők minden rekordot megdöntöttek a teatermelés történetében. Srí Lanka mára a világ legnagyobb termelő és exportáló országává vált. A liptoni szlogennek megfelelően az emberek Ceylont világszerte a teával azonosítják.

 

 

A szigetország a világ legnagyobb teaexportálója. Évente több mint háromszáz millió kg szárított tealevelet termel, s ebből a mennyiségből 298 millió kg-ot fogyaszt a világ teakedvelő népessége. Háromféle kategóriába oszthatjuk az itteni teát. A 600 méteres magasságig alacsony, 600-1200 méterig középmagas, 1200 méter felett pedig magas termesztésű teáról beszélünk.

 

 

Az európai és amerikai behozatal főleg az utóbbi kettőből származik, mert ezek testesítik meg a legjobb minőséget. De nemcsak a tengerszinttől számított magasság adja a Srí Lanka-i egészen különleges, magas minőséget és utolérhetetlen aromát, hanem a hűvös klíma, az éjszakai száraz szelek, a gyakori esőzések és a nagyon termékeny, tápanyagban dús és lágy termőtalaj is.

Ehhez már csak a szakértelem és a gondos odafigyelés ad további hozzáadott értéket. A kevés gépi, ám annál több emberi munka, a tamilok kézi szüretelése, az optimális időszakban - azaz éjszaka - történő feldolgozás miatt különösen keresett a Srí Lanka-i tea.

 

 

Nagyon fontos az is, hogy a legjobb minőséghez csak a bimbót és a felső leveleket használják fel. Minden Srí Lankáról származó tea csomagolásán szerepelnie kell az úgynevezett oroszlán, vagyis Lion logónak, a minőséggaranciának. Ha ilyen csomagolású teát vásárolunk, biztosak lehetünk benne, hogy a terméket Srí Lankán csomagolták, és kizárólag, száz százalékban tiszta Ceylon teát tartalmaz, s megfelel a hallatlanul szigorú előírásoknak.

Mindennek eredményeképp 1997-ben az itteni készítmények megkapták a "világ legtisztább teája" kitüntető címet. A ceyloni teák különleges aromájukról és határozott karakterükről ismertek.

Szerző: Monos János

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss