A bűnöző pápa és Luxemburgi Zsigmond kalandja

2018. május 31.   0 hozzászólás

Luxemburgi Zsigmond mozgalmas nőügyei és XXIII. János pápa bűnös élete tartotta mozgásban a 14-15. század fordulóján a társasági életet. De hogyan kapcsolódik ehhez Hunyadi János születése?


Köztörvényes kalózként és szerencsevadászként említik életrajzírói XXIII. Jánost. Baldassare Cossa néven, elszegényedett nemes, nápolyi család sarjaként látta meg a napvilágot Ischia szigetén. 

Ő is azok közé tartozott, akik kiélezett aranyfejszével törtek utat maguknak a pápai trónhoz. A ravaszság és a fegyverek által hatalomra emelt ellenpápa ereje azonban lassan megfogyatkozott.

 

 

Az egyház történelmében egyébként nagyon sok ellenpápát tartanak számon (30-40 főt), akiket törvénytelenül és érvénytelenül választottak meg, egy-egy arisztokrata család befolyása által.

Baldassare Cossa egyetlen személyt talált az akkori Európában, akit elég erősnek talált politikai értelemben és aki a hitszakadás küszöbén álló egyház sebeit orvosolni tudta volna.

Ezt az államférfit Luxemburgi Zsigmondnak hívták, aki Magyarország királya és német-római császár volt. S emellett korának ideálja is volt, előnyös megjelenésének és igen magas termetének köszönhetően.

 

 

Luxemburgi Zsigmond adott menedéket a Rómából elüldözött, közutálatlan örvendő pápának. A nápolyi, pezsgő vérű XXIII. János és a rengeteg ágyban megfordult Zsigmond egymásra találtak, céljaik közösek voltak. 

Az államügyek mellett volt idő másra is, hiszen a pápa is - sokak mellett – roppant módon elismerte Zsigmond második feleségének Cillei Borbálának messze földön híres szépségét.

Állítólag előnyös külső tulajdonságai mellett Cillei Hermann lányát a hűtlenség is jellemezte.

Az, aki mást felszarvaz, maga se húzódozzon e díszektől - volt a jelszava.

 

FELIRATKOZÁS a Világszép.hu YT csatornájára: ITT

 

A pápának a rossz nyelvek szerint a királyné nagyon tetszett, a közelgő Konstanzi Zsinat viszont annál kevésbé...

Még Zsigmond kíséretében tartózkodott és a zsinatra igyekezett az ingatag helyzetű pápa, mikor kilökték az kocsijából. Ez a váratlan zuhanás ráébresztette, jobb lett volna Bolognában, vagy még inkább Ischián maradnia.

A zsinat idején összeveszett Zsigmonddal is - nem nőügy miatt - és ezzel a konfliktussal túllőtt a célon XXIII. János. 

Jámborságot és alázatot várták tőle, mint ahogy ez egy pápától várható, az arrogancia helyett. Az ellene felhozott vádpontok és bűnök bizonyítása után, formailag 1415 május 29-én fosztották meg rangjától.

 

Röviddel ezután lemondott és átadta a pápai pecsétet a halászgyűrűvel egyetemben. A gyilkosságok, házasságtörés, vérfertőzés és ateizmus beismert bűnei közepette mégis tovább folytathatta pályafutását. Tusculum - a mai Frsacati - bíbornoka lett. Röviddel később a szentséges kollégium dékánjaként Firenzében élt, barátja a bankár Cosimo de Medici előzékenységéből.

1419-ben szenderült jobblétre és a Firenzei dóm nyolcszögletű keresztelőkápolnájában, Donatello tervei alapján építtetett, egyszerű dekorációval ellátott sírboltban nyugszik.

A sír felirata magáért beszél: E helyen nyugszik Baldassare Cossa, azaz XXIII. János, aki pápa volt.

 

 

A torzsalkodások a még trónon lévő pápákat sem kímélték. XII. Gergely is lemondott, XIII. Kelement megfosztották rangjától a zsinaton lefektetett tételek alapján. A sors fintoraként később V. Mártont (1417-1431) XXIII. János korábbi pártfogoltját választották Krisztus földi helytartójának.

 

 

Aki figyelemmel kíséri a pápák, főleg 20. századi életútját, akkor annak feltűnt, hogy élt egy másik XXIII. János is. 

Ő 1958 és 1963 között volt papa, és nem tévedés történt a névválasztáskor. Bevett szokás a Katolikus Egyházban, hogy valamely pápa gaztetteit elleplezendő egyik társa az ő nevét veszi fel. Kétszer is működött hát XII. és XIV. Benedek, XXIII. János valamint VII. és VIII. Kelemen.  Szerző : Monos János

​🔷Tudtad, hogy Luxemburgi Zsigmondnak (1368-1437) a híresztelések szerint született egy törvénytelen gyermeke Morzsinai Erzsébettől, aki nem más, mint Hunyadi János (1407- 1456)? Ha a szóbeszéd igaz, akkor tehát Mátyás király a nagy előd, Luxemburgi Zsigmond unokája volt.

Hivatalosan nem ismerhette el Hunyadi Jánost fiaként az uralkodó, de apja mindenben támogatta és bizalmasává tette. Így a későbbi nagy törökverő, Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt egészen a lovagi rangig vitte. Tehát elképzelhető, hogy Hunyadi Mátyás - későbbi királyunk (1443-1490) - nagyapja révén királyi felmenőkkel dicsekedhetett.​
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss