A biztonságos síelés 10 alapszabálya!

2017. december 21.   0 hozzászólás

A síelés és különösen a biztonságos síelés megköveteli néhány alapvető szabály betartását a hegyekben. 


Ezeket a szabályokat a Nemzetközi Síszövetség (FIS - Fédération Internationale de Ski) állította össze. Betartásuk saját érdekünk és kötelességünk is egyben. Vonatkozik mindenkire, síelőkre, snowboardosokra és azokra, akik a hegyekben a sípályák közelébe kerülnek.

 

 

1. Legyünk tekintettel a többi síelőre! Minden síelőnek úgy kell viselkednie a pályákon, hogy a többi síelőt ne veszélyeztesse és ne okozzon sérülést se másnak, se magának.

 

2. Kontrolláljuk a sebességünket akár síelünk, akár snowboardozunk! Akár síelünk, akár snowboardozunk olyan sebességgel tegyük ezt, ami megfelel a tudásszintünknek, a terepviszonyoknak, az időjárási és látási viszonyoknak, valamint a pálya zsúfoltságának.

 

 

3. Válasszunk megfelelő nyomvonalat! A felülről érkező síelőnek úgy kell megválasztania a nyomvonalát, hogy az előtte haladót semmilyen módon ne veszélyeztesse. Mindig az elöl haladó síelőnek van elsőbbsége, viszont csak a felül haladó látja az alatta lévő mozgását, így az ő felelőssége a megfelelő nyomvonal megválasztása.

 

4. Előzzünk körültekintően! Előzni minden irányból szabad a hegyen a pályákon, azonban mindig akkora távolságra tegyük ezt amásiktól, hogy az előzött síelő hirtelen és váratlan mozgásainak is elegendő helyet hagyjunk.

 

5. Körültekintő elindulás, pályára besíelés, lesiklás! A pályán elinduló, pályára besíelő sízőnek meg kell győződnie arról, hogy mozgásával nem veszélyeztet senkit, aki a pályán halad.

 

6. Körültekintő megállás a pályákon! Ha csak nem elengedhetetlenül szükséges, tilos a pályák szűk, beláthatatlan részein megállni. Esés esetén igyekezzünk a lehető leggyorsaban szabaddá tenni a pályát az ilyen helyeken, megelőzve ezzel a további baleseteket.

 

 

7. Fel- és legyalogás csak a pálya szélén! Felfelé illetve lefelé gyaloglás esetén használjuk a pálya szélét, hogy ne zavarjuk a többi síelőt. A váratlan akadályt jelentő gyalogos mindig veszélyforrás a pályákon, a bakancsnyomok pedig rontják a pálya állapotát.

 

8. Figyeljük a jelzéseket! Minden síelőnek, snowboardosnak, gyalogosnak, aki a hegyen tartózkodik kötelessége a kihelyezett táblák és jelzések utasításait betartani. A táblák mindig fontos információkt tartalmaznak: pl.: lavinaveszély, lezárt pálya, pályák nehézségi foka, stb.

 

9. Tovább a cikkre

Szerző: Kovács Attila

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss