A batáta lesz az új burgonya?!

2017. december 28.   0 hozzászólás

Kolumbusz Kristóf az édesburgonyát, más néven batátát az Újvilágból hozta át Európába. Igazi C-vitamin, A-vitamin és béta-karotin bomba! Adunk néhány tippet az elkészítéséhez.😋


 

A batáta (Ipomoea batatas)  a trópusi éghajlati öv növénye, elsősorban a meleg vidékeken termeszthető. Több benne a cukor, ezért édesebb, mint a burgonya.

Aki termeszteni szeretné:

Homokos talajon jól fejlődik. A kötött talajon nagy adag szerves anyag bedolgozásával kell fellazítani a talajt. Húzzunk egy mély barázdát, rakjunk bele egy adag komposztot vagy szerves trágyát. Ezután töltögessük fel a talajt úgy, hogy kb. 25 cm magas földkupac keletkezzen.

Az utolsó fagyok után egy hónappal 30 cm-es sor és tőtávolságra ültessük. Gyomláljuk, amíg a lomb a felületet teljesen eltakarja. Mivel a batáta meleg, száraz helyeken honos, ezért öntözni általában felesleges. Az első őszi fagyok előtt úgy szedjük fel, mint a burgonyát.

Kártevői a csigák, mocskospajor, drótférgek, tetvek és a gyökérzöldségeket megtámadó egyéb kártevők, kórokozók.

 

 

Nem is rokon a burgonyával?

Az édesburgonya hasonló a burgonyához, ugyanúgy főzhető, süthető, még sincs rokonságba vele, hanem a szulákfélék családjába tartozik. Tényleges rokonai a sövényszulák és a hajnalka, amelyeket nálunk szép virágai miatt telepítenek.

Csak meleg égövi területen termesztik, és egyenlőre nem tudta felülmúlni a burgonya népszerűségét, de fogyasztása évről évre növekszik.  Itthon is remekül termeszthető.

Nézz be a Világszép.hu csatornára, érdekes videókkal várunk: Világszép.hu YouTube

 

A gumónak édeskés, lisztes íze van, ami magas cukortartamának köszönhető. Ez némileg kalóriadúsabbá teszi a burgonyánál.

A vörös húsú fajták értékes vitamintárolók, mert húsúk igen sok béta-karotint tartalmaz, amely védi a szervezetet a szabadgyököktől.

Formájukat tekintve a golyótól a hosszúkás orsóformáig változatosak, súlya a 2 kg-ot is elérheti. Kapható a kívülről bíborvörös és belül lazacszínű, illetve a világosbarna héjú és fehéres gyümölcshúsú fajtája is.

 

 

Jó tudni!

Minél sötétebb a gyümölcshús, annál puhább és szaftosabb.

Az édesburgonyát sokféle módon el lehet készíteni és tudja pótolni a burgonyát.

 

 

Elkészítési tipp!

1. Többnyire a megmosott gumókat héjában 15-20 percig főzik.

2. Nagyon ízletes lesz, ha villával megszurkáljuk, olajjal bekenjük, fóliába tekerjük majd kemencében a forró hamuban, vagy grillen megsütjük. Ezután felvágjuk, kikanalazzuk a belsejét, sózzuk és egy kis vajjal megkenve fogyasztjuk.

3. A batáta kiváló köret, ha pürét készítünk belőle, fűszerekkel, tejszínnel ízesítjük, majd jénai tálba téve a sütőben újra átsütjük.

4. Nyersen is ehető, reszelve salátákba téve.

5. Kellemes aramája jól illeszkedik a rozmaringhoz, zsályához, curryhoz, kakukkfűhöz, csilihez és a fokhagymához.

Mindezeken felbuzdulva én is kipróbáltam a batátát. Mivel nem akartam sok időt most a konyhában tölteni, köretként készítettem el a batátát. Hámozás után csíkokra vágtam, tepsibe tettem, olívaolajjal meglocsoltam és a  puhára sütöttem fél óra alatt. Nagyon jól passzolt a sült tarja mellé.

 

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss