6 hasznos tipp törökországi utazáshoz

2019. január 15.   0 hozzászólás

Nincs még egy olyan hely a világon, ahol Nyugat és Kelet ilyen könnyedséggel volna képes egyesülni. A régi macskaköves utcákkal és ódon kávézókkal, a reggeli imára hívással, az ország komplex politikai helyzetével és szomszédaival való kapcsolatával együtt Törökország valóban egyedülálló úti cél. Ha éppen ide tervezel utazást, az Utazzlastminute tippjeinek segítségével a legtöbbet hozhatod ki a törökországi látogatásodból!


1. Tudj egy kicsit törökül!

A legnagyobb városokat kivéve a törökök nem igazán beszélnek angolul. A jó hír viszont az, hogy a török nem egy nehéz nyelv, a szavakat többnyire úgy is ejtik, ahogyan írják őket. Egy kis török nyelvtudással pedig messzire juthatsz! Ha megpróbálkozol néhány szóval, a törökök kedvesebben fogadnak, akár még egy kávéra is meginvitálnak. Nem beszélve arról, hogy az utazásod során nagy segítség lehet, ha megértesz néhány szót. 

 

 

2. Egyél mértékkel!

A húsimádók és a vegetáriánusok számára egyaránt sokféle finomság van a török konyhában. A túlélés kulcsa az, hogy csak egy kanállal vegyél az ételből, főleg, ha utána még több fogás fog következni. A török ételek nehezek lehetnek, a menüsor pedig végtelennek tűnhet. Lehet, hogy néhány nap után már rettegve ülsz le az asztalhoz, de ne sértsd meg vendéglátóidat, akik a sokféle finomsággal kedveskedni akarnak neked. 

Törökországban is régiónként eltérő ételekkel találkozhatunk. Utazás közben a legjobb, ha előre tervezel, és nem tömöd tele magad az egyik helyen, hogy tovább utazva ne tudd már megkóstolni a helyi jellegzetességeket. Törökországban a street foodok is felérnek egy komplett főétkezéssel!

 

 

3. Öltözködj stílusosan és tisztelettudóan!

A hátizsákodat hagyd otthon! A török nők rendkívül divatosan öltöznek, és sokféleképpen. Vannak, akik a fejükön kendőt viselnek és teljesen eltakarják a testüket, mások viszont sortban és magassarkúban járnak. 

Akkor hogyan is öltözz Törökországban? A magassarkú és az irodai öltözet elfogadott, de ebbe beleviheted a saját stílusodat is. Szerezz be egy sálat vagy egy kendőt arra az esetre, hogy ha konzervatívabb területen találnád magad, pl. vidéken, vagy ha mecsetbe látogatsz, ahol el kell takarnod a hajad. 

 

4. Menj ki a városokból!

Isztambul a régi világáról, Ankara a bürokráciájáról, Izmir a görög hatásról ismert. Ezek mind lenyűgöző városok, de nagyon sok más terület is van Törökországban, amiket érdemes felkeresni. A Törökország déli részén fekvő, Szíriával határos Hatay és Mardin városa bepillantást engednek a török hétköznapokba. Míg Mardinban elsősorban a vidéki életet ismerhetjük meg, addig Hatay azt mutatja meg, milyen volt a régi Törökország. Ha a hétköznap estéket a szórakozásra szánjuk, hétvégén vegyük az irányt a vidék felé, hogy lássuk a másik, az egyszerűbb oldalát is az országnak. Törökországban nincs olyan, hogy egyik hely autentikusabb a másiknál. A pozitív energiát mindenütt érezni fogod, bármerre is jársz. Szívd magadba és fedezd fel, amit a török vidékek kínálnak neked!

 

 

5. Értsd meg a kultúrát!

A nyugati emberek gyakran nem értik a mérsékelten muszlim ország kultúráját. Valójában Törökország egy világi kultúrával és muszlim népességgel rendelkező ország, ami azt jelenti, hogy az állam és a vallás egymástól különállók, a legtöbb város liberális és megadja a választási lehetőséget az embereknek, hogy hogyan szeretnék gyakorolni az iszlám vallást. 

A török kultúrában nagy szerep jut a büszkeségnek és a becsületnek, ezért fontos, hogy odafigyelj arra, hogyan fejezed ki magad különböző helyzetekben. Ezek olyan apróságok, mint pl. elfogadni a 6 fogásos menüsort a vendéglátódtól, vagy befogadni az európai és ázsiai kultúra fúziójának sajátosságait. A politikai témákban légy óvatos, tudd, hogy melyek az érzékeny pontok, és értsd meg, hogy mindenkinek megvan a maga saját véleménye a kultúráról, a kormányról, az életről. 

Légy figyelmes és tájékozódj előre, pl. blogokon keresztül, melyek jó tanácsokkal látnak el a törökországi utazás előtt. 

 

6. Ismerd meg a történelmet!

Ha úgy járod be az országot, hogy közben mit sem tudsz a történelemről, az gyakorlatilag teljesen hiábavaló. Törökország a világ egyik legrégebbi állama, gazdag történelemmel rendelkezik, amit ha kívülről nem is kell fújnod, de a meghatározó részeit illik ismerned, hogy valóban értékelni tudd az utazást. 

Egy kis gyorstalpaló: A szeldzsukok, a mongolok és az oszmánok játszották a főszerepet az ország történelmében. Az oszmán uralom az 1800-as években hanyatlásnak indult, a törökök küzdöttek a függetlenségért, a szuverenitásért. Mustafa Kemal Atatürk volt a Török Köztársaság megalapítója és első elnöke 1923-ban, ő kulcsfigurája a török nemzeti identitásnak. Atatürknek köszönheti az ország a sok modern vívmányt a politikában, az oktatásban, a művészetben, a kultúrában. Törökországnak 8 szomszédja van, a szír, a kurd és a zsidó közösségek meghatározók az országban.

Törökország ma stratégiai szempontból az egyik legfontosabb ország a világon, kapuja a Közel-Keletnek, ugyanakkor nem lehet egy kalap alá venni a Közel-Kelettel és annak problémáival, saját kontextusában kell vizsgálni. 

Törökország egy csomópont, kettős identitással rendelkező ország, melynek óriási szerepe volt a történelemben, de a 15. században a világ legnagyobb gazdasági hatalmának is mondhatta magát. Akár az ételek, akár a történelem, a kultúra vagy a stílus csábít Törökországba, kétségkívül az egyik legjobb választás lesz!

Tour de Párizs 1. epizód - Világszép.hu YouTubeKapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss