5 indiai remekmű, ahol Batman is járt!

2018. augusztus 15.   0 hozzászólás

Ismerd meg Bruce Wayne nyomasztó börtönét vagy a tükrök csarnokát, amely nem véletlenül ihlette meg a filmipart is. Batman kalandjainak színhelyén járunk és közben rácsodálkozhatunk az igazi India szépségeire.


Az egzotikus és misztikus India nemcsak kultúrájával és tájaival nyűgözi le az odalátogatókat, de számtalan legendás építményt is tartogat a turistáknak. Bárány Róbert és az OzoneUtazás csapata indiai útjuk során olyan különleges helyszínekre kalauzolja a nézőket, amelyeket mindenképpen érdemes megismerni, nemcsak a történetük, de egyedi építészeti megoldásaik miatt is.

Bruce Wayne sötét börtöne - Chand Baori-kút, Abhaneri

A Chand Baori-kút egy 13 emelet mély, 3500 lépcsőfokból álló kút, amely arra szolgált, hogy a száraz éghajlatú Radzsasztanban összegyűjtse az esővizet és ezzel biztosítsa a környék a vízellátását. Annak ellenére, hogy a kút megépítésekor az esztétikum nem játszott szerepet, egy remekművet hoztak létre. A különleges helyszín a filmrendezőket is többször inspirálta már, ez a hely volt ugyanis Bruce Wayne nyomasztó börtöne a Batman: A sötét lovag felemelkedése film forgatásán.

 

 

Az agrai Vörös Erőd, Delhi

A Vörös Erőd India szuverenitásának jelképe. Eredetileg a mogul királyi család rezidenciája volt és közel háromezren lakták. 1947-ig, India függetlenségének elnyeréséig a Vörös Erődöt a britek katonai támaszpontként használták, a fővárost pedig Delhiből az akkori Kalkuttába (a mai Kolkatába) vitték. 

A hely érdekessége, hogy palotavárosként nagykövetek, utazók és a legmagasabb méltóságok látogatták az Erődöt, akik részt vettek India történelmének alakításában. Maga a nagy Sáh Dzsahán szultán pedig az általa tervezett Erődben halt meg, ám így is rálátott élete fő művére, a Tadzs Mahalra.

 

 

Egy víz alatti palota - Jal Mahal, Jaipur

A Jal Mahal egy igazán különleges márvány vízipalota, amelynek igazi érdekessége, hogy csak a legfelső emeletet láthatjuk, ugyanis az alsó négy víz alatt van. Történetét nagyrészt homály fedi, azt leszámítva, hogy Madho Singh maharadzsa építette a 18. században, később pedig Madho Singh fia, II. Madho Singh kibővítette a palotát egy udvar hozzáadásával.

 

 

A tükrök csodája - Sís Mahal, a Tükörcsarnok, Jaipur

A Tükörcsarnok India északi részén, az Ámbér-erődben található, Jaipur közelében, Rádzsasztán államban és a hat rádzsasztáni hegyi erőd egyikeként a kulturális világörökség része. A csarnok szerkezetében rejlik az épület különlegessége, hiszen az elbeszélések szerint elég volt egyetlen gyertyát gyújtani sötét, hideg estéken, hogy az egész csarnok ragyogjon. Így imitálták a csillagos eget a maharadzsa feleségének, aki imádott a szabadban aludni.

 

 

A Taj Mahal előfutára - Humájun mazuóleuma, Delhi

A mogul korszak az indiai kultúra egyik kimagasló állomása volt, főleg a festészet és az építészet területén. A második mogul uralkodó, Humájun császár mauzóleuma volt az első mogul stílusú épület Indiában: az épület vörös homokkőből épült, tetejét 42,5 m magas hagymakupola fedi. Fallal körülvett kertjében csatornák kígyóznak. Humájun halálát rejtély övezi, ugyanis a muszlimok szerint leesett a lépcsőn, mikor imára sietett, a hinduk viszont úgy tartják, hogy azért esett le, mert ópium hatása alatt állt.

 

 

Nézz be és iratkozz fel a Világszép.hu csatornájára az izgalmas UTAZÁSI VLOGOKÉRT! 🛎

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss