A növényed így jelez! Ekkor ültesd át - OTTHONSZÉPÍTŐ

2018. október 24.   0 hozzászólás

Ha most látunk neki, akkor már el elkéstünk vele? Kövessük a következő útmutatásokat és tippeket és szinte mindegy, hogy milyen hónapot írunk, a kedvenc szobanövényünket akkor is életben tudjuk tartani.


 

​A növények átültetését minden szobanövényt  kedvelőnek ajánlatos tanulnia. Miért is?

Maga az átültetés egyszerű művelet. A legalkalmasabb időpont a március-április vagy augusztus-szeptember.

A tavasszal átültetett növényeknek bő tápanyag áll rendelkezésére és így zavartalanul fejlődhetnek.

A nyár végén kizárólag azokat a növényeket ültetjük át, amelyeknek a következő tavaszig nem lenne elegendő tápanyaguk.

 

Természetesen a két átültetési időszakon kívül a növényt akkor is átültethetjük, ha már teljesen felélte a cserép földjében rendelkezésére álló tápanyagot vagy a gyökerei megbetegedtek.

 

 

Rendszerint maga a gyökér tájékoztat bennünket arról, hogy szükséges-e az átültetés.

A gyökereket úgy tudjuk megvizsgálni, hogy kivesszük a cserépből a növényt. Ha azt látjuk, hogy a gyökér nagyon beszőtte a földet, szükséges az átültetés, míg ha csak kevéssé, akkor az átültetésre nincs szükség.

Az átültetésre kerülő növényeket elő kell készítenünk. Ültetéskor minden romlott gyökérrészt éles késsel eltávolítunk.

 

Nézd meg videónkat egy olyan országról ahol a zöldellő mezők és a holdbéli tájak váltakoznak.

Iratkozz fel a csatornára a további videókért: ITT

 

Nagyon fontos. hogy a földet nem szabad lerázni a gyökerekről! 

Csak a földlabda felső részéről távolítjuk el 1-2 cm vastagságban a rendszerint rossz, maszatos földréteget.

A gyökérzet alján lévő cserépdarabkáktól, törmeléktől szabadítsuk meg a növényünket, és alul a gyökeret ujjunkkal kissé meglazíthatjuk.

Ha új, még nem használt cserepet veszünk az ültetéshez, akkor ezt rövid időre áztassuk vízbe. Ne használjunk mázas cserepet, mert elzárja a gyökerektől a levegőt!

Régi cserepet gyökérkefével jól ki kell mosni. Fontos, hogy a cserép ne legyen túl nagy, mert a föld megsavanyodik benne, és a gyökerek elpusztulnak. Elegendő, ha alul és felül 1-2 ujjnyi friss föld elfér.

 

 

Az ültetés módja a következő:

A cserép alján lévő nyílásra egy virágcserép-darabkát helyezünk, majd az előkészített friss földből annyit töltünk a cserépbe, hogy a ráhelyezett földlabda felső részére is tudjunk még 1-2 ujjnyi friss földet tenni. Ezután a földlabdát úgy igazítjuk, hogy a növény töve a cserép közepén legyen.

A gyökérlabda és a cserép közötti helyet földdel töltjük ki. Arra kell ügyelni, hogy hézagok, légterek ne maradjanak, mert ez káros a gyökerekre. Ezért kisebb növényeknél a két hüvelyujjunkat, nagyobb növényeknél ültetőfával körültömködjük a földet.

 

 

Szükség szerint utánatöltjük, míg a cserép megtelik. Ne töltsük nagyon meg a cserepet, hogy az öntözővíznek is maradjon elég hely.

Ültetés után alaposan meg kell öntözni a növényt és félárnyékos, huzatmentes helyre kell tenni. Pár hét után visszavihetjük eredeti helyére. 

Ugye mindezek nem tűnnek ördöngősségnek viszont, ha megtesszük ezt a szobanövényünkért, akkor biztos, hogy csodás, zöldellő otthonunk lesz.

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss