Vár a javából! Edinburgh csodája

2019. február 05.   0 hozzászólás

Skócia varázslatos hely, igazi mesevilág. Edinburgh szinte sértetlenül megmaradt vára, a Royal Mile utca végénél, az óvárosban várja a látogtók áradatát. De mitől ájul el itt egy magyar turista? 


A középkori komplexum egy vulkanikus eredetű hegy tetején terül el, az ellenség számára szinte megközelíthetetlen volt, így védve a városlakókat.

Utazz és kreatívkodj velünk! Iratkozz fel a Világszép.hu csatornájára. ITT

 

Skócia és a vár kapcsán rögtön felvetődik skóciai Szent Margit (1047-1093) neve. Ő volt III. Malcolm király második felesége, aki rátermettsége és erős személyisége folytán, nagy befolyást gyakorolt a királyságra.

Halála után nem sokkal szentté is avatták, amiben nagy szerepe volt annak, hogy ő honosította meg a római katolikus liturgiát Skóciában. Férjét III. Malcolm-ot csak néhány nappal élte túl. Úgy tartják, hogy Szent Margit belehalt a bánatba, mikor megtudtaa, hogy férje egy csatában az életét vesztette.

 

 

De miért érdekes Szent Margit számunkra?

Azért, mert skóciai Szent Margit édesanyja nem volt más, mint Szent István király, történelemkönyvekből kifelejtett lánya, ÁGOTA.

Margit apja Száműzött Eduárd Magyarországon élt és itt ismerkedett meg későbbi feleségével Ágotával.

Így István király unokája, skóciai Szent Margit Magyarországon, pontosabban Reskán/Nádasdon, a mai Mecseknádasdon született,  Budán és Visegrádon nevelkedett.

 

A másik érdekesség, ami mellett nem mehetünk el az az, hogy a mai napig megkérdezi a következőket a leendő királytól/királynőtől a ceremóniamester, a koronázások alkalmával:

1. Ki volt az őse?

2. Elismeri-e, hogy Nagy Alfrédtól származik?

Ez azért is érdekes, mert Nagy Alfréd  az anyai ágon magyar, skóciai Szent Margit felmenője volt! 

Nemcsak a mi elfogult - magyar vonatkozásra éhes - véleményünk, de a skótok szerint is Szent Margit tekinthető minden skót és angol király/királynő ősanyjának, hiszen lánya Matild, Hódító Vilmos fiának, I. Henriknek lett a felesége...

 

 

A várba vezető, szigorúan védett út közepének kövezete a lovak számára lett ilyen módon kialakítva, azért, hogy a lovak patái meg tudjanak kapaszkodni és ezzel kiküszöböljék a csúszásból adódó baleseteket. 

 

A lovak számára kialakított csúszásmentes kövezet:

A világ egyik legfontosabb koronázási udvara: 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss