Hollandia ilyen csodahely! Saját tőzsdéje van a virágoknak 🌸

2019. április 10.   0 hozzászólás

Virág minden mennyiségben! Egy óriási térben látni ezt a színkavalkádot valóban fantasztikus élmény! Nézzük meg együtt a Virágtőzsdét!


 

Aalsmeer városában a világ legnagyobb fedett csarnokában zajlik a virágkereskedelem. Amerre a szem ellát, csak virágvonatokat lehet látni, külső szemlélőnek nagyon szövevényesnek tűnik a rendszer. Olyan, mintha egy óriási hangyabolyban járnánk!

A kis vonatokat és kocsikat jelzőlámpák és táblák irányítják, ez is mutatja az épület nagyságát.

 

 

A virágbrókerek, ahogy a videón is látható, a tőzsdén megszokott módon licitálnak a termékekre. A virágok, amelyek elhaladnak előttük, előző nap még Kenyában fejlődtek viszont aznap vagy legkésőbb másnap már az üzletekben lesznek.

 

 

Így a vétel, kereskedelem is nagyon gyorsan zajlik. Csak addig látják az árut, amíg elhalad előttük a kocsikon, s addig kell megtenni a liciteket, kb. 4 másodperc van a döntésre.

 

 

Az a különleges rendszerben, hogy a licitek felülről indulnak. Így aki nagyobb mennyiségű virágot akar venni, az kénytelen magasabb árat adni értük.

Ugyanis, ha alacsonyabb az ár, akkor meg kell küzdenie a többi virágbrókerrel, s akkor már nem tud olyan mennyiséget vásárolni. Számunkra nem volt egyértelmű a rendszer első hallásra - a videó tanúsága szerint sem - de egy segítőkész alkalmazott felvilágosított bennünket.

 

 

Tudtad, hogy Hollandiában 18 millió kerékpár jut a 16 milliónyi lakosra? A bicikli nagyhatalomságnak hátulütője is van. Nagyon sok kétkerekűnek nyoma vész, évente kb. félmillió darab talál keresetlen gazdára.

 

 

Ezért jellemző, hogy kissé szakadt bicajokkal járnak a hollandok, bízva abban, hogy járgányuk senkinek sem fog megtetszeni. A képen lévő darab ugyan nem a visszafogottságáról híres, de a „muszáj lefényképezni” kategóriába esett.

 

 

Tudtad, hogy a történelemtudomány mai állása szerint szélmalmokat először a perzsák építettek?

Európába a keresztes hadjáratokból hazatérők révén került. A nemzeti jelképpé lett szélmalmok közül sok elpusztult az idők során, mivel fából készültek. A megmaradtakat igen nagy becsben tartják, jelenleg 1035 db van belőlük Hollandiában.

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss