Szicília, az olasz csizma elé gurult labda

2019. március 18.   0 hozzászólás

Ki gondolná, hogy ezt a csodás szigetet az ókorban még burjánzó erdőségek tarkították. Mára azonban kissé kopárabb képet mutat, de még mindig gyönyörű!


Világszép.hu YouTube csatornája meglepetésekkel - Örülnénk, ha feliratkoznál 😊

A szigetre elsőként érkező görög telepesek, majd a rómaiak is nagyfokú fakitermelésbe kezdet, amit nyugodtan mondhatunk erdőirtásnak is. Ez komoly nyomott hagyott Szicílián és örökre megváltoztatta annak megjelenését.

Az erdők hiányában az eső lemosta a talajt és a talajerózió így megtette hatását és a mai utazó inkább sziklás, köves, gyér növényzettel tarkított  terepviszonyokat talál.

 

 

A görög alapítókon túl (Siracusa, Catania) a sziget gazdagságához hozzájárultak a karhágóiak (Lilybaum), rómaiak, a normannok és a spanyolok is.

Szicília csupa kézzel fogható történelem. Bármerre is megyünk csodás városokkal, természeti kincsekkel találkozunk.

 

 

Palermo a főváros - amely egykoron II. Frigyes székhelye is volt - ad helyet a csodása Normann–palotának, annak Capella Palatina mozaikjával és sztalaktitmennyezetével.

Nem is beszélve Taormináról az ókori kedvelt nyaralóhelyről, Messina dómjáról és Agrigentben a Héraklész-templomról. Végezetül essen szó Siracusáról, ahol Arkhimédész zseniális újító harci gépeivel megállította a rómaiakat.

 

 

Mindemellett Szicília igen sűrűn lakott szigetnek tekinthető, mert 25.708 km2-nyi területen közel 5 millió lakos él.

Tényleg igaz? Minden út Rómába vezet ⬇️ Világszép YT csatorna

 

A Messinai-szoros választja el a szigetet a szárazföldtől, korábban ez valóban teljesen eltérő két világot különített el, napjainkban azonban a szicíliaiak felhagytak a zárkózott hozzáállással és a világ felé nyitott, közvetlen hangvétel hangsúlyozzák.

Szicília nevének hallatán mindenkinek eszébe jut a maffia fogalma. Amit itt nem így neveznek, hiszen a bűnszervezetnek régiónként más neve van.

Szicíliában: Cosa Nostra (jelentése: a mi ügyünk), Nápoly környékén: Camorra, Puglia környékén: Sacra Corona Unita, Calabriában Ndrangheta. Olaszországi  idegenvezetőnk óvott attól, hogy nyilvánosan kiejtsük ezeket a szavakat, mert a helyiek nem szeretik, ez ’amolyan mindenki tudja, de ki nem mondja’ tabu szó.

 

 

Egykoron az Etna tengerszinttel megegyező magasságban feküdt, ma azonban az állandóan aktív tűzhányó 3340 méterre magasodik. Míg  a Vezúv esetében egészen a kráter pereméig felmehetünk, addig az Etnánál ez nem javasolt és úgy tudom le is van zárva a turisták előtt, csak bizonyos távolságra lehet megközelíteni.

A Döbbenet itt állt meg a láva cikkben látható, hogy milyen pusztítást végzett egy-egy kitörés. A gyanútlan turista megy a terepjárójával és egyszer csak hegyként magasodik előtte egy lávafal, lehetetlenné téve bármiféle közlekedést.

Az utóbbi 300 év leghosszabb kitörése a közelmúltban volt, hihetetlen de 1991 decemberétől 1993 márciusáig tartott. A helyiek megszokták a veszélyt és 1400 méter magasságig komoly mezőgazdasági tevékenységet végeznek.

 

Nyáron azok látogassanak Szicíliába, akik kedvelik a meleget, a mostani időszak pedig az enyhébb, igazi városnézős időt szeretőknek kedvez.

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss