Súlypara ellen itt a bodzalé és a bodzatea!
Még egy érvet tudunk a bodza mellett! Rendszeres bodza fogyasztásával - akár lé, akár tea formájában - beiktatásával megelőzhető az anyagcserezavar, könnyebben megőrizhetjük egészségünknek, és csökkenthető a súlyfelesleg.
A bio termesztésből származó alapanyagoknak magasabb a vitamin és ásványanyag tartalma. Egyre divatosabb nagyszüleink kedvence a bodzalé, amit házilag könnyen elkészíthetünk.
A bodza virágát olyan helyen szedjük, ahol nincs közúti forgalom és alaposan mossuk meg, mielőtt felhasználjuk. De elmondhatjuk, hogy az egész növényt felhasználják az élelmiszer és gyógyszeriparban is.
Erősíti az immunrendszert, a bodzaszörp csökkenti a koleszterinszintet, valamint öregedést gátlóval is rendelkezik.
Nézd meg tippjeinket a Világszép.hu YouTube csatotnáján is: ITT
Így készítsük a bodzalevet:
Egy kg érett, leszemelt bodzabogyót fél kg cukorral (vagy a megszokott édesítőnkkel) egy órán keresztül főzzük, majd leszűrjük. Üvegekbe töltjük, tetejét megszórjuk pici tartósítószerrel, majd lekötjük. Száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni. Hígítva, szörpként fogyasztható, de krémek ízesítésére, színezésére is használhatjuk.
Így készül a bodzaszörp:
Két kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverünk benne másfél dkg borkősavat és ugyanennyi citromsavat. Egy nagy csokor jól megmosott bodzavirágra ráöntjük. Citromkarikákat is teszünk bele, 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, aztán leszűrjük, és belekeverünk egy kávéskanálnyi szalicilt, vagy nátrium- benzoátot. A szörpöt üvegekbe töltjük, lekötjük, hűvös helyre tesszük. Majd hígítva fogyasztjuk.
A bodzaszörp készítéséhez teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk. Arra figyeljünk, hogy a műanyag zacskóban tárolt virágok megbarnulhatnak, ezért inkább kosárba szedjük.
Biztos siker a családban a fagylalt. Otthon is könnyen elkészíthető, igaz ma már modern fagylaltgépekkel is dolgozhatunk. Így friss alapanyagokból, színezékmentes fagylaltot készíthetünk. Ha valaki tejcukor allergiás, vizes alapú finomságokat állíthat össze.
A sörbet vagy a kalóriadúsabb parfé is sokak kedvence. A jeges desszerteket kínálhatjuk gyümölcsökkel is, így még frissítőbb lesz a hatás. A bodzából készült sorbet pedig igazi különlegesség!
A sörbetet a fagylaltok őseként is emlegetik. A törökök közvetítésével került Európába az arab sorbet, aminek jelentése nemes egyszerűséggel nem más, mint: ital.
A bodzából készíthetünk lekvárt is, ez a nem mindennapi csemege biztosan elkápráztatja majd a családunkat.
Így készül a bodzalekvár:
Egy kg leszemelt, alaposan megmosott, érett bodzabogyóhoz hozzáadunk 80 dkg cukrot (megszokott kímélő édesítőnk) és 2 dl vizet.
Addig főzzük, míg sűrű nem lesz. Aztán üvegekbe tesszük, kevés tartósítószer alkalmazunk, majd száraz dunsztba tesszük, ott hagyjuk kihűlni.
Egy másik variáció is van, mely szerint 1 kg bodzabogyó, 1 kg cukor (édesítő), 1 kg alma. Ezeket főzzük sűrűre, majd üvegekbe töltjük.