8 izgalmas tény Panamáról ▸ Te tudtad?

2018. október 06.   2 hozzászólás

A Panama-csatorna megépítése az emberiség nagy vállakozása volt. De mi köze ehhez két magyarnak? Mi az a hárpia? Honnan ered a panamázás? Eláruljuk! 😊


 

1. Panama a Boquete hegy lábánál fekszik és a földrajzi atlaszt fellapozva egy S betűt formázó közép-amerikai országot pillanthatunk meg. A Panama szó jelentése az őslakosok nyelvén: HALBAN GAZDAG VIDÉK.

 

 

2. Ez az egyetlen hely a Földön, ahol a Nap a Csendes-óceánon kel és az Atlanti-óceánon nyugszik.

 

 

3. A háromnegyed magyarországnyi, spanyol ajkú és 3,3 milliós Panama, nemzeti madara, a nekünk furcsán csengő hárpia.

 

 

Óriási ragadozó madárról van szó, hiszen magassága 1 m és szárnyfesztávolsága eléri a 2,5 métert. Sajnos mondanunk sem kell, sok más fajjal együtt. a veszélyeztetett állatok között van ez a csodás madár is.

 

Iratkozz fel a friss videókért a Világszép.hu YouTube Csatornára: ITT

A kalandok földje - Amalfi, Positano, Ravelo:

 

4. Szomorú tény, hogy a két óceánt összekötő Panama-csatorna megépítéséért közel 30.000 munkás adta az életét sárgaláz, malária, földcsuszamlások és a természeti katasztrófák következtében.

Kevessé ismert tény, hogy a Panama-csatorna útvonalának ötlete és maga a terv is, egy kassai magyar építészmérnök Gerster Béla műve.

 

 

Először a franciák vágtak bele ebbe az óriási feladatba, de nem jártak sikerrel, mert amit óriási erőfeszítéssel kiástak nappal az legtöbbször visszahullott a gödörbe, és a földcsuszamlások sok emberéletet követeltek.

 

 

Ezt a gigavállalkozást a franciák után az amerikaiak vették kézbe. Új technikai eljárást fejlesztettek ki, mert a kiásott gödröket azonnal kibetonozták, ún. teknőzési eljárással.

Az eljárás kifejlesztésében a szintén magyar Türr István is részt vett, és így hamarosan a földcsuszamlások már csak a múlt borzalmaihoz tartoztak. 

 

 

A beton megfelelő minősége érdekében tanulmányozták az ókori rómaiak sikeres és egyedülálló technológiáját.

A Csendes-óceánt a Karib-tengerrel összekötő Panama-csatorna 1914. augusztus 15-én került átadásra.

A két magyar mérnök zsenialitására emlékeznek a Panama-csatornánál lévő emléktáblán is.

 

 

5. Miért volt ilyen égetően szükséges a Panama-csatorna elkészítésé?

A csatorna létezése előtt a hajók kénytelenek voltak a Horn-fok megkerülésével eljutni az Atlanti-óceánról a Csendes-óceánra.

Nemcsak 10.000 km-t spóroltak meg, hanem így nem kellett kitenniük magukat a Horn-fok környékén dúló állandó viharzónának, ahol rengeteg hajó elpusztult a történelem során.

 

 

6. A csatorna létrejöttéhez - a körülötte zajló ügyletekre utalva - köthető a panamázás kifejezés születése is, amivel azóta is a csak látszólag tisztességes üzleti mesterkedéseket illetik.

 

 

7. Tudtad, hogy a panamakalap nem is Panamából származik? Valójában equadori kereskedők árulták szülőföldjükről hozott fejfedőket a Panama csatorna építőmunkásainak, és a név már adta is magát.

 

 

8. Érdekes, hogy a  48.000 km hosszú Pánamerikai Autópályát (Alaszka és Chile között) itt kénytelenek voltak megszakítani, mert olyan áthatolhatatlan és veszélyes a trópusi esőerdő, amely Panama nagy részét borítja?

Csak 100 km "szünet" után folytatódik a sztráda.

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (2)Világszép.hu
2 678 napja
Itt még sajnos nem voltam, csak Panama egyik szomszédos országában és ott hallottam a cikkben lévőket.
Vendég
2 678 napja
Elképesztő helyeken jársz Ujvári Gabriella

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss