Minek hívjuk mi a szirti macskát?

2019. február 08.   0 hozzászólás

A szurikáta szó szuahéli nyelven - ami Kelet-Afrikában beszélt nyelv és 130 millióan használják -, szirti macskát jelent. Az ellenállhatatlan külsejű, aranyos kis mini ragadozók Afrika déli részén élnek, főleg az Orange folyó vidékén.


Tudvalévő, hogy a szurikáták társas lények, mély kapcsolat fűzi egységbe, az akár 22-24 tagból álló kolóniákat. Itt minden egyednek megvan a pontos feladata. Legszembetűnőbb teendője az éppen őrszem pozícióba beosztott szurikátának van.

 

 

Az ügyeletes figyelő egy magas helyet választ ki magának, ahonnan két lábra ágaskodva kémleli elsősorban az eget. Amint az őrszem veszélyt észlel – rókát, ragadozó madarat, kígyót - azonnal jelzi a társainak, így a csapat tagjai még időben fedezékbe tudnak húzódni.

 

 

Előfordul, hogy a szurikáta leleményt is be kell vetni egy-egy nagyobb ragadozóval, például a rókával szemben. Ilyenkor a szurikáták egy nagy csoportba verődnek, azt a látszatot keltve, hogy ők milyen hatalmasak.

Felborzolt szőrrel kihúzott háttal együtt lendülnek ellentámadásba, majd egy nagy együttes levegőbe ugrással és toppantással és morgással fejezik be a szinte mindig hatásos színjátékot.

Másik „Mi nem is vagyunk itt” típusú módszerük, hogy erős mellső lábaikkal ásni kezdenek, az így keletkező porfelhővel igyekeznek megtéveszteni a vacsorázni kívánó ellenséget.

 

Tetszett? ⬇️ Feliratkozás a Világzsép.hu YouTube csatornára ➡️ Világszép.hu YT

 

Tudtad, hogy a szurikátákat rókamangusztának is hívják és a mongúzfélék családjába tartozik?

 

 

Tudtad, hogy a szurikáták ellenállók bizonyos kígyómarásokra és skorpiócsípésekre? Olyanokra is, amelyek az emberre nézve végzetesek lennének, pedig a testsúlyunk össze sem hasonlítható a szurikáták 1 kg-os súlyával.

 

 

Tudtad, hogy a szurikáták csigákkal, rovarokkal, pókokkal, rágcsálókkal, földön fészkelő madarakkal és azok tojásaival táplálkoznak. De szembe szállnak a kígyókkal is. A növényeket sem vetik meg, hiszen gyökereket, gumókat és rügyeket is fogyasztanak.

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss