A csodás Ischia, mely Beatrix büntetése lett

2019. szeptember 05.   0 hozzászólás

A nápolyi régió kevésbé ismert szigete Ischia, mely Capri szigetéhez hasonlóan gyönyörű, viszont szinte még érintetlen. De mindez hogyan kapcsolódik Magyarországhoz?


FELIRATKOZÁS a csatornánkra: ITT

 

A nagyon gazdag növényvilágot, a tengerpartokon kezdi kiszorítani a villák és szállodák ”kultúr-világa”, ami helyi túltelítettséghez és túlnépesedéshez vezethet.

 

 

Caprival ellentétben néhány évtizede Ischia még turistaáradattól mentes övezetnek volt mondható, mára viszont a látogatottsága már szinte Capriéval vetekszik.

 

 

Beatrix, I. Mátyás király hitvesének halála Ischia szigetén

Hunyadi Mátyás a magyarok királya Boroszlóban, ahol az egyesült cseh-lengyel hadsereg ellen táborozott, 1474. október 30-án nagy pompával ünnepelte nápolyi követeinek tudósítását, hogy Beatrix a nápolyi király Ferdinánd leánya vele jegyességre lépett.

Beatrix szeptember 18-án indult el kíséretével Nápolyból. A király feleségébe, aki megjelenésével bárkit elbájolt volna, nagyon szerelmes volt. A magyarok gyűlölték a királynét, lehet azért is mert a királyi udvar szokásait olasz, de főleg nápolyi modor szerint megváltoztatta.

 

 

Mátyás 1490. április 4-én Bécsben, miután komornája férges fügét adott neki, rosszul lett, és a következő napon, 6-án elhunyt. Beatrix hivatalosa csak 17-én tudatta a király halálát, a hír nem rázta meg különösebben, mert fájdalmat nem mutatott. A koronát maga számára kérette, ám hamar kiderült, hogy megkapni nem fogja, ezért annak ajánlotta fel, aki őt feleségül veszi. A gyász minden jelétől mentesen, akár nápolyi elődje Johanna, ő is csak önmagára gondolt. Ám mindenkitől kosarat kapott.

A csalódott és feldúlt Beatrix előbb Bécsbe, majd Nápolyba és onnan Ischia szigetére vonult. Itt a szigeten végső szegénységre jutva az elfeledett hercegnőként a királyi ház romjai közé temetkezett, oda amelyből származott, amelyet tettei után megérdemelt.

 

Szerző: Monos János

 

Tudtad?

Bizonyítani már nem lehet, de a közhiedelem már akkoriban is az volt, hogy maga Beatrix mérgezte meg Mátyás királyt. Az uralkodó halála után Beatrix szerette volna magának a trónt.

Terve azonban nem sikerült, a magyar urak Ischiáig űzték, ahol egy kolostorban még 18 évvel élte túl Mátyást. Nagyon szerény körülmények között volt kénytelen éldegélni, a nővérek is csak az általa hozott pénzadomány miatt fogadták be.

A kolostor mai állapotában:  Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss