Így lesz a gyöngyvirágból méreg!

2019. április 01.   0 hozzászólás

A gyöngyvirág csodás és ártalmatlannak tűnő növény, viszont a leveléből kivont hatóanyagra nagyon is igaz, hogy kis mértékben szívgyógyszer, nagymértékben pedig méreg. Sajnos a gyöngyvirág levelei könnyen összetéveszthetőek a levesek alapanyagául szolgáló medvehagymáéval, ezért legyünk nagyon óvatosak!

 


Hogyan nevezzelek?

A liliomfélék családjába tartozó virág népies elnevezése Szent György-virág, kakukkvirág, kis termetű, lágy szárú évelő növény.

A földben vízszintesen elágazó hengeres gyöktörzse van. Az első két évben két elliptikus tőlevél fejlődik ki, a következő évben megjelenik a virágzó szár is. A levelek elliptikus-lándzsás alakúak, erezetük majdnem párhuzamos, csúcsuk kihegyesedik.

 

 

Virágai egyoldalú, laza, hatos szerkezetű fürtvirágzatot képeznek. A virágok fehérek, gömbölyded, harang alakúak, bókoló állásúak, kellemesen erős illatúak. A termés apró, piros bogyó, 3-6 maggal. Rózsaszínű és teltvirágú változatai is vannak.

Az északi mérsékelt övben honos. Erdők, tölgyesek ritkás bozótos részein, mérsékelten nedves, árnyékos környezetben nagyobb állományokat is alkothat.

Kertekben korai, kedvelt tavaszi dísznövény. Több országban gyógyszeripari növényként termesztik.

 

 

Szép és veszélyes

A növény minden része szívre ható glikozidokat tartalmaz, melyek közül a legfontosabb a konvallamarin, és a konvallatoxin. Az utóbbi digitálisszerű hatóanyaggal rendelkezik, azonban a hatóanyaga nem halmozódik, hamarabb elbomlik, így a hatás is rövidebb időtartamú. Jó vizelethajtó hatása van.

A növényben megtalálható még egy nagyon erős hashajtó és helyi izgató hatású szaponin is. A gyöngyvirág csípős és keserű ízű, megszárítva és porrá törve tüsszentésre ingerel.

 

 

A középkor óta ismert szívgyógyszer, kivonatát cseppek tinktúra vagy tea formájában használják a népi gyógyászatban kimerültség esetén.

Egyes országokban a növény leveleiből vagy más részeiből szívgyógyszereket állítanak elő. A gyöngyvirág leveleiből koszorúér-bántalmak és érelmeszesedés elleni gyógyteákat is készítenek. 

A gyöngyvirágkészítmények házi-szerként való felelőtlen használata mérgezéshez vezethet. A véletlen mérgezések a gyerekek körében fordulhat elő, akik a növény leveleit, virágait, bogyóit elfogyaszthatják.

 

 

Mérgezési tünetek

Enyhébb esetben a mérgezés gyomor és béltünetekben nyilvánul meg hányással, hasmenéssel.

Súlyos esetben szédülés, aluszékonyság, zavartság, fejfájás, görcsök léphetnek fel.

Kezdetben a pulzus lelassul, majd gyorsul és rendszertelenné válik, szívbénulás állhat be. Háziállatoknál is előfordulhat mérgezések.

Ilyen esetekben kérjük az orvos segítségét!

 

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss