Így készül az igazi aranygaluska?
Ez a módszer picit munkaigényesebb, viszont a sokkal finom végeredmény garantált. Nem ismerek olyan embert, aki ne szeretné ezt a csodás desszertet. De ki készítette először?
Tetszett? Kövesd a Világszép.hu YT csatornáját: FELIRATKOZÁS
A fáma úgy tartja, hogy először egy szegedi cukrász készítette ezt a finomságot, mely meghódította Magyarországot, különösen a gyerekeket.
A mi családunkban hagyományosan így készül az aranygaluska:
Dagasztottam egy kelt tésztát, liszt, tojás, só, vaj, tejben futtatott cukros élesztővel és annyi tejjel, hogy könnyű tésztát kapjak, majd félretettem, hogy keljen meg.
Közben a megtisztított diót ledaráltam és cukorral, vanílíacukorral összekevertem.
Amikorra a tészta megkelt, egy kis lábasban olvasztottam fel zsírt és a kelt tésztából egy-egy kanállal gombócokat vettem ki a kelesztő tálból, meforgattam a zsírban, majd a cukros dióban.
Egyesével egy jénai tálba raktam egymás mellé sorba, illetve a tetejére is került. Betettem a sűtőbe sülni, közben egyszer meglocsoltam egy kis cukros tejjel.
Amig sült a galuska, elkészítettem hozzá a sodót. Most hideg tejjel a leírásnak megfelelően habosra keverhető pudigport használtam, amit a keverőgéppel felvertem. De általában a valódi főzött pudiggal szoktam elkészíteni.
Tipp! Szezonális gyümölcsökkel is díszíthetjük az elkészült aranygaluskát, ami nemcsak színben, de ízben is harmonizál ezzel a finom desszerttel.
Kreatív munkatárs: Kiss Angyalka