Ide kirándulj, ha csak egy napod van! Parádfürdő és Parád

2020. április 13.   0 hozzászólás

A következő barangolási ötletek azoknak szólnak, akiknek csak egy szűk napjuk van a kirándulásra. Így voltunk ezzel mi is, de nem akartunk lemondani az utazás adta élményekről, így a Mátra felé vettük az utunkat!


Mivel szűkre szabott időkeretünk miatt csak egy éjszakával kalkulálhattunk, ezért jó elhelyezkedése miatt az 1893-ban Ybl Miklós tervei alapján készült Erzsébet Park Hotelre esett a választásunk. 

Ami remek ötletnek bizonyult, hiszen a teljesen felújított szálloda megőrizte eredeti báját, de emellett az Erzsébet- és a Zsuzsanna-szárny is egy-egy színvonalas wellness részleggel és feltűnően sok medencével rendelkezik.

Ezt meglátva az aznapi programunk nagyjából e is dőlt...

 

                                             ​​

Békebeli környezet

 

Kilátás a szobánkból

 

Másnap programunkat Parádon, a Kocsimúzeumban kezdtük

 

Csodás környezet és érdekes kiállítás, mely egy fél órás programnak ígérkezik. De sajnos az istálló része a múzeumnak felújítás miatt zárva van.

Észrevétel: a belépő viszonylag magas ára indokolná, hogy több látnivalóval, interaktív felületekkel, korabeli filmek vetítésével gazdagítsák a látnivalók sorát.

 

 

 

 

Az utolsó konflisok egyike, aki ritkaságszámba menően nő volt!

 

 

Séta közben a retro hangulatot árasztó üzletsoron felfigyeltünk egy csillogó boltra. Íme a helyben készített Mata-féle kristály.  Bennünket ez a zöld színű szett nyűgözött le leginkább, melyből egyet emlékként természetesen hazahoztunk. 😉

 

 

Teljesen véletlenül és nagy szerencsénkre - mivel zárás idején mentünk - Bajiné Kis Julianna népi iparművész beinvitált az otthonába és megmutatta a kiállítását. Fotózni nem lehetett, így el kell mennetek Parádra, hogy személyesen megcsodálhassátok kosárfonó munkásságának díjazott darabjait.

 

Már-már hihetetlen, de igaz, hogy Parádon három múzeumot tekinthetünk meg 300-400! Ft ellenében, melyhez egy kedves és tájékozott tárlatvezető hölgyet is "kapunk". Íme a három múzeum:

1. Palóc Ház

 

 

Az 1800-as évek elején épült és csodálatos állapotban megmaradt palóc lakóház, melyhez pajta, ól és istálló is tartozik. Ennek a háznak a kerítésére van kifüggesztve a telefonszám, mely segítségével a tárlatvezető hölgy 2 percen belül a helyszínre siet, és kezdődhet is az ismerkedés a palóc mindennapokkal.

 

 

Szerencsére ez már a múlt, de az ennivalót itt csak a férfiak fogyaszthatták ülve, a nők számára maradt az állás...

 

 

A ház legidősebb hölgytagja aludhatott a díszes párnákkal kirakott ágyban a többieknek - akik gyakran 8-9 főt is számláltak - pedig az leválasztott ágyszerű tákolmány jutott.

 

 

Vihar közeledett, ezért sietve a Palóc Múzeum felé vettük az utunkat, ami csak néhány száz méteres sétát jelentett.

 

 

De előtte még némi mosollyal nyugtáztuk a tényt, a ház konyhájában hallottak miatt (lásd fent), hogy a férfiak viszont nem aludhattak a házban, nekik a képen is látható istálló padlása jutott. A szarvasmarhák pedig biofűtőtestként biztosították számukra télen, hogy ne fagyjanak meg...

 

2. A Palóc Múzeum:

 

 

A hölgyeknek az 50. életévük betöltése után kötelező volt feketét hordani. Természetesen a leleményesek megtalálták a "kiskaput", és az egyhangú fekete ruhadarabokat színes díszítésekkel látták el...

 

 

Amikor még a hagyományok elevenen éltek a faluban...

 

3. Kiállítás a faművesség művészi szintre emelésének

 

Asztalos Johák faszobrászművész művei az egykori tűzoltószertár hangulatos épületéből kialakított bemutatóteremben megtekinthetőek.

 

 

Amit legközelebb biztos nem szalasztunk el:

 

- Parádfürdőn az Ilona-völgyi vízesés, pláne, hogy kellemes 10 km-es túrát jelent csak az Erzsébet Park Hotelből indulva,

- a Kékestető feledhetetlen panorámája

- Kisnána, várrom.Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss