Egy hétvégébe belefér! A Sümeg – Nagyvázsony – Köveskál háromszög

2019. július 11.   0 hozzászólás

Ahogy már lassan megszokhattátok tőlünk, most is három látnivalót hoztunk el nektek, melyek szinte kihagyhatatlanok, ha magyarországi kirándulást tervezünk! Gyertek velünk egy virtuális utazásra és nyerjetek egy kis betekintést Sümeg, Nagyvázsony és Köveskál szépségeibe.


 

A tatárjárás pusztítását követően IV. Béla király erős kővárak építésére adott parancsot országszerte, így ennek hatására a veszprémi püspök el is kezdte a munkálatokat a Balaton-felvidék egyik legimpozánsabb dombján.

 

 

Az 1260-as évektől folyamatosan épülő Sümegi vár látképétől könnyen elakadhat a szavunk, hiszen a kopár hegytetőre épült és felénk magasodó középkori erődítmény fantasztikus látvány.

 

 

A hármas egységre tagolódó vár – külső-, belső- és fellegvár - végső formáját az 14. századra érte el, amely az Anjou-kor - Károly Róbert és Nagy Lajos - időszakára tehető.

III. András halálával az Árpád-ház férfi ága kihalt és az Anjou királyaink kora jött el (1301-1386), de csupán 85 évre. Ez az időszak Magyarország számára kedvező volt, egyfajta "aranykor" köszöntött be.

 

 

A Sümegi vár, a hozzá kapcsolódó várjátékok és kocsimúzeum mellett érdemes megnézni a püspöki palotát, az őskori kovakő bányát, Kisfaludy Sándor szülőházát és a Fehér-köveket is, melyek a Rendeki-hegy - Sümeg felé néző - letörésének sziklái.

 

 

Alig 40 percnyi autózás után megérkeztünk Nagyvázsonyba, ahol a várat hiába kerestük a hegytetőn, a magaslat adta biztonságban, hiszen Kinizsi Pál vára a település szívében a lankán található.

 

 

A helyválasztás nem a védelmi ismeretek hiányát tükrözi, hanem inkább a szükség szülte, hiszen csak itt állt rendelkezésre megfelelő mennyiségű víz. Egész pontosan a várárokban fakadt egy tiszta vizű forrás, ami lehetővé tette, hogy támadás idején sem kellett vízhiánytól tartaniuk a várvédőknek.

Az már csak egy plusz érv volt nagyvázsonyi vár építése mellett, hogy a Budáról Dalmáciába vezető kereskedelmi útvonal itt ágazott ketté.

 

 

Íme a Mátyás király hadvezéréről, a minden csatában győzedelmeskedő, törökverő Kinizsi Pálról készült grafika, mely elég élethűen adja vissza az egykor volt veretlen harcos fizimiskáját. Ám számomra még ettől is érdekesebb volt látni Mátyás király aláírását!

 

 

Sajnos Kinizsi Pál feleségéről, Magyar Benignáról nem maradt fenn portré. Pedig jó lett volna látni a kalandos életutat bejárt Benigna vonásait is. 

Magyar Balázs, Mátyás hadvezérének lánya 14-16 évesen! 1490-ben ment hozzá Kinizsi Pálhoz. Aki egyébként apja, Magyar Balázs fogadott fia is volt. 

Frigyük rövidnek bizonyult, hiszen alig három-négy év házasság után Kinizsi Pál szélütést kapott, de még időben végrendelkezett, özvegyét téve meg örökösének, ezzel biztosítva Magyar Benigna nyugodt jövőjét. 

Magyar Benigna birtokai több megyében terültek el, hiszen ő volt apja, Magyar Bálint örököse is.

Benigna érdekes életútja ezzel korántsem ért véget, hiszen még kétszer ment férjhez. Harmadik házassága nem lehetett túl harmonikus, hiszen Magyar Benigna 1519-ben bérgyilkosokkal megölette férjét, Kereky Gergelyt. 

Minden más halandó ilyenkor fej- és jószagvesztésre ítéltetett, de Magyar Benigna egyházi és világi kapcsolatainak köszönhetően II. Lajostól kegyelmet kapott és a vagyonát is megtarthatta...

 

Ilyen volt  a vár fénykorában

 

Kinizsi Pál, az általa alapított nagyvázsonyi pálos kolostorban lett eltemetve, sírköve, ha töredékesen is, de látható a várban.

 

 

Amire sajnos nem volt időnk Nagyvázsonyban: a Postamúzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.

 

 

 

Húsz percnyi és lenyűgöző útvonal mentén haladó autózás után, már meg is érkeztünk a Káli-medence szívébe, Köveskálba

 

 

Hihetetlen, de az alig 400 főt számláló település három-négy országos hírű étteremmel is büszkélkedhet.

Mi a hétvégi kirándulásunkat egy vasárnapi ebéddel zártuk le a Mi a Kő étteremben, ami a pazar ételek mellett, a kedves kiszolgálásnak köszönhetően is meglehetősen jó választásnak bizonyult!

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss