Egy hétvégébe belefér! A Nyúl - Kismarton - Fraknó háromszög

2019. április 08.   4 hozzászólás

Március utolsó hétvégéje nálunk az Esterházy család, a finom borok és az ízletes ételek jegyében telt. Tartsatok velünk e képes élménybeszámoló erejéig, s ti is kedvet kaphattok Burgenland két csodájának megismeréséhez.


 

 

Utunk tervezésekor magyarországi szálláshellyel kalkuláltunk, s a nyúli fogadó kiválasztása, ismerőseink ajánlása miatt, egyáltalán nem volt nehéz feladat, pláne, hogy isteni vacsora és érdekes történetekkel tarkított pincelátogatás várt még ránk érkezésünk estéjén.

A Szél fiai Fogadó elnevezést első hallásra megjegyzi az ember, hiszen ez az amerikai őslakosok által kitalált név, nem más, mint a ló megfelelője, s a tulajdonos Prisztóka Tibor, mint megtudtuk nagy rajongója ennek a világnak.

 

kép

 

Egyébként ezen a vidéken gyakoriak az érdekes és vicces település elnevezések, hiszen Nyúl szomszédos települése Ravazd. :)

Aki az amerikai őslakosok (indiánok) világáról többet szeretne megtudni, nézze meg ezt a Világszép.hu YouTube csatornán látható, és furcsamód Németországban készült videót! Feliratkozás a csatornára: ITT 

 

S jött a másnap!

 

Burgenland tartomány székhelye az egykori Kismarton, ma Eisenstadt legszebb látnivalója az Esterházyak székhelyéül szolgáló kastély. Az eredetileg, a 13. században várként funkcionáló építmény 1663-ban – a családban elsőként hercegi rangot birtokló Esterházy Pál akaratának megfelelően - komoly átépítésen esett keresztül, így kapva a barokk stílusnak megfelelő új, fényűző külsőt. 

 

 

A város egész napos programot kínál az idelátogatóknak, hiszen a magyar idegenvezetéssel is megtekinthető kastély mellett a csodás parkot és a Haydn-út állomásait is érdemes megtekinteni.

 

A Haydn Terem

 

A kastélytúra végén, a sétába kicsit belefáradva, a nagyon kedves idegenvezetőnktől kértünk tanácsot, hogy hol ebédeljünk. Az ő ajánlása a magyar pincérekkel dolgozó Haydnbrau étterem volt az Esterházy-kastély közelében a Pfarrgassén, ami remek tippnek bizonyult.

 

Kicsit időszűkében voltunk, így ebéd után Fraknó vára (Burg Forchtenstein) felé vettük az utunkat, ahol még a korlátozott téli nyitvatartás, de azért magyar tárlatvezetés várt bennünket. 

A teljesen épen maradt és az Esterházyak fegyvertáraként és kincstáraként szolgáló óriási komplexum két szintjét (a harmadik szint a jövő zenéje) egy művészettörténész idegenvezető szemszögéből csodálhattuk meg. De jöjjenek inkábba a beszédes képek!

 

Egy lagziba is belecsöppentünk

 

A kapu őrzője!

 

A legrégebbi ismert magyar koronázási zászló 1678-ból!

 

A személyzeti étkező, óriási dagasztóteknővel

 

A tűzhely

 

A világjáró Esterházyak utazó konyhai szettje :)

 

A fegyvertár

 

A befejezetlen puskák

 

Mivel közel sem tudtunk megnézni mindent a téli nyitvatartási idő miatt, így Kismartonba és Fraknó várába is mindenképpen visszatérünk és nem hagyjuk majd ki, Bécsújhely, Laxenburg, Melk látnivalóit sem...

Várjuk látnivaló tippjeiteket és élménybeszámolóitokat! :)

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (4)Világszép.hu
1 836 napja
Köszönjük! Javítjuk :))
Vendég
1 836 napja
Köszi! :) Egyébként jó cikk nagyon!
Vendég
1 836 napja
Nyúl mellett Écs, majd utána Ravazd :)
Vendég
1 836 napja
Nyúl mellett Ravazd és nem Ravaszd található. :)

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss