Meglepő COMING OUT már a 17. században!

2018. október 26.   0 hozzászólás

Eugen von Savoyen herceg vagy ahogy mi emlegetjük Savoyai Jenő gazdagságán, csak az unalmasnak cseppet sem tekinthető életútja tett túl. De mi volt az, amivel mindig felborzolta a kedélyeket?


 

Párizsban látta meg a napvilágot 1663-ban. Ekkor még nem gondolta senki, hogy a kis Eugène-François de Savoie-Carignano milyen páratlan és regénybe illő pályát fog magáénak tudni. 

Bár olasz nemesi származásúak voltak szülei ő már francia főnemesként élte mindennapjait. Nagy álma az volt, hogy a hadsereg égisze alatt érvényesüljön. Erre úgy tűnt minden esélye meg is volt hazájában, hiszen már édesapja is a francia királyi hadsereg tábornoka volt.

 

 

Szép karrier állt előtte a hadseregben, de egy váratlan fordulat közbeszólt. Korának kivételezett celebjeként - roppant merész módon - nyíltan felvállalta másságát.  

Ez még nem is lett volna gond, de az alacsony termetű és igen vehemens Savoyai Jenő ettől jóval tovább ment. Egyértelmű érdeklődésével rámenősen, szó szerint zaklatta katonatársait. Ez volt az, amit a hadseregben már nem tűrtek el.

 

 

Így történt, hogy a fiatal Eugen von Savoyen-t Franciaországban eltanácsolták a hadseregből és kicsit ironikus módon javasolták neki, hogy lépjen inkább a papi pályára...

Ő ezt nem tartotta olyan jó ötletnek, így egyértelművé vált számára, hogy hazájában már nem fog tudni érvényesülni. Azonban fűtötte a becsvágy és úgy döntött más irányba tereli, cseppet sem szokványos életét.

 

 

Sértettsége okán 1683-ban el is hagyta hazáját, a Habsburg Birodalom égisze alatt építette fel fantasztikus karrierjét. Hadi tettei révén, mely a török elleni sikeres harcokban csúcsosodtak ki, óriási vagyonra tett szert.

Neki köszönhető, hogy Bécs, Európa jelentős hatalmi központja lett.

 

 

Eugen von Savoyen francia főnemesből lett a Habsburgok legfőbb hadvezére, aki a törökkel vívott csaták hőse volt, mesés kincsei pedig korának leggazdagabb emberévé tették. Élete 1736-ban ért véget agyvérzés következtében.

Halála után, mivel örököse nem volt, hihetetlenül nagy vagyona az uralkodóra szállt vissza, amit Mária Terézia örömmel tudomásul is vett.

 

 

Szerette is a pompát, melyet anyagi helyzete lehetővé is tett. Az egyik leghíresebb kastélya a bécsi Belvedere. 

 

 

A másik, szintén káprázatos, 50 hektáron fekvő komplexum a képeken is látható Schloss Hof kastély. Ez volt a kedvenc palotája, amit nyári rezidenciaként használt.

 

 

A kastély az alsó ausztriai Schlosshof településen található és 2002-ben felújításon esett át az igen leromlott állapotú épületegyüttes. Mára régi pompájában látható a Bécs közelében lévő barokk palota és parkja, amely remek kirándulási lehetőséget kínál.

Előzetes egyeztetéssel magyar idegenvezetőt is lehet igényelni.

 

 

Tudtad, hogy a ráckevei kastélyt is Savoyai Jenő építette?

 

 

Nápoly és Capri, a kalandok földje - Dél-Olaszország 2.

Iratkozz fel a friss videókért! ITT

 

Tudtad, hogy kitüntette figyelmével XIV. Lajos, a Napkirály is?

A korabeli rossz nyelvek szerint több is volt közöttük, mint barátság.  Az egyik pletyka szerint szerelmi viszony volt köztük, a másik hír szerint viszont valójában a Napkirály törvénytelen gyermeke volt Savoyai Jenő, ezért is bírta a Napkirály kitüntető figyelmét a fiatal Eugen.

 

 

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss