Bhután, ahol a televízió újdonság

2020. május 15.   0 hozzászólás

Tasi Delek! – hangzik a köszönés a Kína és India közé beékelődött Mennydörgő Sárkány Földjén, ott, ahová külföldi 1974 előtt nem tehette be a lábát. 


A VILÁGSZÉP.HU YouTube csatornája meglepetésekkel: ITT

A sárkány neve Druk, ami azonos a légitársaságuk nevével is . A Mennydörgő Sárkány Földje elnevezés onnan ered, hogy monszun idején rettenetes és dübörgő villámlások zúdulnak Bhutánra.

 

 

A hegymászók nagy szívfájdalmára, itt van az egyik legmagasabb, még sosem meghódított hegycsúcs a Gankar Puensum. A mászási tilalom egy hétköznapi ok miatt lépett életbe:  az állam nem tudja finanszírozni a biztonságos mászás követelményeit, így nincs csúcsmeghódítás sem.

 

 

Magyarország területének felén (47.000 km2) elterülő Bhutánt csak 750.000 ember lakja. Fővárosa Timpu (Thimphu) és pénznemét (ngultrum) meg kell ismernie a turistának is, ugyanis kártyás fizetés gyakorlatilag nem létezik vagy legalábbis kisebbfajta csoda szükséges hozzá.

 

 

Bhutánban csak 1999-től lehet TV-t nézni és internetet használni. A bhutáni király azonban arra figyelmeztetett, hogy ugyan ez a modernizáció része, azonban az alattvalók legyenek résen, mert ez alááshatja a nemzeti értékeket és a tradíciót.

 

 

Az alkotmányos monarchiában élő bhutániak számára az uralkodó szava megkérdőjelezhetetlen és a gazdasági jólét mellett a lelki boldogság és fejlődés – a buddhizmus tanítása szerint -  ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb.

 

 

Ezt a következőképpen mérik. Létezik egy kategória, az ún.  „Nemzeti összboldogság”, melynek magas szinten tartása elsődleges az országban. Egyébként ez a mutató unikum a világban, ugyanis ezt csak Bhutánban mérik.

 

 

A lakosság túlnyomó része, egész pontosan 75%-a buddhista, 19% hindu és csak 5% muszlim, 1% pedig az összes többi térségben létező vallást takarja.

 

 

Féltve őrzik a természetet. Királyi rendelet mondja ki, hogy az ország 2/3-át érintetlenül kell hagyni, s ezt maradéktalanul be is tartják. Nincsenek autópályák, autóutak, alagutak és a beengedhető turisták számát is évi 5000 főben maximalizálták. Vízum szükséges és mélyen a zsebbe kell nyúlni az ország meglátogatásáért, mert napi 200-250 dollár meglétét kell igazolni.

 

 

A természet mellett az alattvalók egészsége is elsődleges, így nemes egyszerűséggel törvénytelen cigarettázni, véleményük szerint rossz a karmának és a szervezetnek is.  Indulnak is a saját maguk által alapított díjáért: Bhután az első dohányfüstmentes állama.

 

 

A politikai pártoktól mentes Bhutánban a vallási, kulturális, szociális, politikai élet a kőfallal körülvett, bevehetetlen  dzongokban zajlik, a  feltűnően derűs lakosság is ezek köré a várkolostorok mellé telepedett le.

 

 

Az ország nagy mértékben függ gazdaságilag és kereskedelmileg Indiától, amely külpolitikailag is képviseli Bhutánt.

 

 

A király, Dzsigme Keszar Namgjel Vangcsuk igen népszerű a bhutániak körében. Az Oxfordban tanult uralkodó gyakran invitálja teára az állampolgárokat és nemes egyszerűséggel biciklivel közlekedik. A közelmúltban történ nősülése lázba hozta az országot, mert egy közrendű  lány lett a választottja. Akit ősi szokás szerint, asztrológusok által kijelölt időpontban, az uralkodó maga koronázott meg.

A tánc a bhutániak mentsvára. A Mennydörgő Sárkány Földjének lakói mindent tánccal fejeznek ki. Gyakori, hogy tánccal simítják el a családok közötti viszályt és a gyűlölködést.

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss