Belize, ahol a spanyol nem pálya

2020. június 21.   0 hozzászólás

Utazzunk most el az egynegyed magyarországnyi Belize-be, mely Mexikó és Guatemala ölelésében helyezkedik el, és kis mérete ellenére rengeteg látnivalót rejt!


Lakossága, Izlandhoz hasonlóan 300.000 fő körüli mozog, így nem tartozik a legnépesebb országok közé. Másik érdekessége, hogy Belize (kiejtése helyesen: Bélíz) rendelkezik az egyik legkevesebb lakosú fővárosával. Belmopanban ugyanis csak húszezren laknak.

 

 

Az egyetlen olyan ország a közép-amerikai térségben, ahol a hivatalos nyelv az angol. Független állam 1981 óta, de jelenleg is a  Brit Nemzetközösséghez tartozik, így  a jelenlegi államfő II. Erzsébet. Korábban gyarmati státuszban volt a brit birodalom része, akkori neve Brit Honduras volt.

Nézd meg világjáró videóinkat is, s ha tetszenek, iratkozz fel a csatornára: Világszép.hu YouTube 🛎 Szinte Belize szomszédja, a gyönyörű Costa Rica ⬇️ 

 

 

Ideális hely a búvárkodásra, hiszen az ausztráliai Nagy-korallzátony után a Belize-korallzátony a legnagyobb  a világon.  Aki pedig szereti a kihívásokat,  annak a közkedvelt cápanézést ajánljuk. Erre a legalkalmasabb időszak tavasztól nyár közepéig tart.

Ha szerencsénk van akkor a 13 méteres cetcápa társaságában is búvárkodhatunk. A mérete elrettentő, de teljesen ártalmatlan, ugyanis csak krillel és planktonnal táplálkozik.

 

 

A klíma számunkra is kellemes 26-30 fok között mozog és enyhíti a meleget a Karib-tenger felől érkező hűsítő szél. Ha van mód Caye Caulker Village-be is látogassunk el, ami a hasonló nevű korallsziget „fővárosa”.

Az egész sziget egy 8 km x 1,6 km-es, így gyalog, kerékpárral vagy bérelhető golf kocsival bejárható. Hangulatos, laza, a hátizsákos turisták kedvelt célpontja.

 

 

Belize inkább a felfedezetlen gyöngyszem kategóriába tartozik, így ne lepődjünk meg ha az infrastruktúra nem mindenhol az igazi. A városok közbiztonsága is hagy némi kivetnivalót maga után, nincs a costa rica-i szinten, így a főútról nem nagyon érdemes letérni.

 

 

De ezekért a kényelmetlenségekért kárpótolnak bennünket a természet szépsége, a trópusi őserdő, a gazdag állatvilág és a szinte mindenhol felfedezhető, a dzsungelben szétszórtan elhelyezkedő, közel 4000 éves maja romok. Az egyik legjelentősebb ilyen maja rom együttes, a Belize City-től 50 km-re lévő Altún Ha.

 

 

Itt található unikumként a Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary, a jaguár rezervátum. Ezt egy óriási 400 km2-en elterülő  nemzeti parkként kell elképzelni, esőerdei környezetben, vízesésekkel tarkítva. A jaguárok mellett lehetőség van  a tapírok megfigyelésére is.

 

 

Másik emblematikus látnivalója Belize-nek az ún. Nagy Kék Lyuk (Great Blue Hole), ami az űrből is látszik. Ez nem más mint a - cápafajok és a korallok nagy örömére szolgáló - Világítótorony-korallzátonyban található, 300 méter átmérőjű 130 méter mély nagy mélyedés.

 

 

A leguán itt nemcsak megfigyelni való különleges élőlény, hanem bizony gyakran kerül az asztalra is egy-egy fogás részeként. A zöld leguánnak a helyeik elég beszédes nevet adtak: bambuszcsirke. Épp ezért a farmokon tenyésztik is a hüllőt.

 

 

Belize-ben az uralkodókat is próbára teszi a gasztronómia. II. Erzsébet 1985-ös látogatása alkalmával egy helyi csemegét, a pettyes pakát szolgálták fel vacsoraként. A nyugtalanító az, hogy a rágcsáló egy patkányra emlékeztet, bár az íze egyesek szerint nyúléhoz hasonlít. Arról nincs hír, hogy  hogyan reagált a britek államfője, de jó diplomatához mérten gyanús, hogy nagy mozgástere nem lehetett…

 

 

Végezetül íme a zászlójuk, amely nagyon beszédes. A pajzsot egy mesztic és egy mulatt ember közösen tartja, így építve együtt az országot. A Sub umbra floreo mottó jelentése pedig: Virágzom az árnyékban.

 

 

 

 

 

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss