Az olaszok mascarponéval támadnak
A helyszín Olaszország, pontosabban Lombardia, ahol a mascarpone tartományi kincs! S meg kell állapítanunk a tiramisun túl is van élet. Nézzétek!
A mascarpone számtalan más finomság alapanyag is lehet, semleges sótlan íze miatt. Nemcsak desszertekhez használható, kiváló például tésztaételekhez is.
Az olaszok büszkesége, tehéntejből készített sajt, amely valójában nem is sajt, csak így vált közismertté.
A lefölözött tej föléből készítik baktériumkultúra hozzáadásával, tehát a mascarpone inkább sűrű tejszínnek tekinthető. Zsírtartalma 70% is lehet, Dél-Olaszországban gyakran – hasonlóan a mozzarellához - bivalytejből készítik.
Tudta, hogy a mascarpone név onnan származik, hogy a lombardiai Mascherpa család gazdaságában állították elő először, innen indult világhódító útjára?
Almás pite mascarponéval
Hozzávalók:
3 db alma
2 tojás
fél csésze cukor
1 vaníliacukor
1 csipet só
1 csésze tej
13 dkg mascarpone
5 dkg vaj
1 csésze liszt
1 csipet sütőpor
fahéj, ízlés szerint
Iratkozz fel a Világszép.hu YouTube csatornára: FELIRATKOZÁS
A meghámozott és vékony szeletekre vágott almát alaposan kivajazott tűzálló edénybe tesszük, megszórjuk fahéjjal és egy kis cukorral (a cukor elhagyható, főleg, ha édes az alma). Ideális a kerek forma.
Közben a tojásokat, a sót a cukor felével a robotgépben habosra keverjük. Majd hozzáadjuk a mascarponét és a felolvasztott vajat. Ezt követően a liszttel már összekevert sütőport folyamatosan a masszánkhoz adagoljuk. Majd ezt egyenletesen - az almával kibélelt formánkba - öntjük. Lassan, 160 fokon 30-35 perc alatt készre sütjük.