5 trükk és imádni fogod az articsókát!
Az articsóka nemcsak a mediterrán vidék kiváltsága többé. Így kerülhet fel a mi étlkapunkra is!
Enyhe éghajlatú régiókban nálunk is lehet termeszteni articsókát. A fő érési időszak augusztusba és szeptemberben van.
Iratkozz fel a friss videókért a Világszép.hu YT Csatornájára: ITT
A Vezúv pusztította csodavilág: Pompeii és Herculaneum
Első évben a növényen csak kevés, húsos fészekpikkelyekkel rendelkező virágzat alakul ki.
A második évtől a termés nagyobb lesz, ehhez azonban az évelőnek sikeresen ki kell telelnie.
A keleti széltől védett helyen 10 fokig jól tűri a hideget.
Szabadföldi teleltetéshez a termés behordása után minden levelet vágjunk le, a növényt borítsunk le egy vesszőkosárral, és kupacoljuk fel tenyérnyi magasan szalmával vagy falevéllel.
Biztonságosabb megoldás, ha kiássuk a gyökeret, egy nagyobb cserépbe vagy ládába beágyazzuk nedves homokba, és fagymentes, de lehetőleg hűvös helyre tesszük.
A szabadágyban április elején eltávolíthatjuk a védőtakarót. A házban kitelelt articsókát is ekkor ültetjük ki ismét.
Így használd fel!
- Inkább kisebb fejeket válasszuk ki a főzéshez.
- Íze elég meghatározó, különösebb fűszerezést nem igényel, de a citrom levét elbírja.
- A nagyobb darabokat is fel lehet használni, a belsejét meg lehet tölteni például hússal.