10 híresség, akik Caprit istenítették

2020. július 07.   0 hozzászólás

Capri a Nápolyi-öböl azúrkék vizének gyöngyszeme és nem mindennapi műve a természetnek, melyet a sztárok is felfedeztek maguknak, elsősorban a következőkért!


A sziget valószínűleg több drámát élt meg, és több különleges személyt látott, mint hasonló sok más kis sziget a világ bármely részén.

Capri római uralom alá kerülése i.e. 29-ben kezdődött, amikor Augustus császár és kísérete a szigetet meglátogatta. Szépsége és klímája annyira lenyűgözte, hogy a nápolyiakkal elcserélte Ischiáért.

 

 

Tiberius császár életének utolsó tíz évét itt töltötte, és általa Capri tovább virágzott. Uralkodásai alatt templomok, villák és monumentális épületek jöttek létre. Sajnos ma már nem lehet pontosan érzékeltetni az akkori gazdagságot és pompát, amit a sziget a császárok alatt átélt.

Caligula és Néró után sem merült a sziget neve feledésbe, ám jelentősége csökkent, mivel a későbbi uralkodók mást választottak pihenőhelyül.

Látogass el a Világszép.hu YouTube csatornára! Ha tetszett a videó, kérlek iratkozz fel ▷ ITT

 

TUDTAD? 

Caprin a helyhiány miatt csak a helyi lakosok autói közlekedhetnek. Turisták csak gyalogosan vagy kerékpárral léphetnek rá a szigetre az állandóan közlekedő kompról. 

A szigetlakók járművei nem mindennapiak ám! Mindent lekicsinyítve kell elképzelni: mini utak, mini autók és meghatározhatatlan nevú mini járgányok kavalkádja fogadja az ámuló turistát.


 

A sziget történelme a múlt színes enciklopédiájának tekinthető, ahol olyan nevek szerepelnek, mint:

 

Augustus és Tiberius, a féktelen Caligula, a kalandor Agrippa Hertides (a nagy Heródes unokája) Júdea későbbi királya. Szent Konstantinus, a szép Johanna királynő (Endre herceg felesége), a hírhedt vörös kalóz „Barbarossa” Khair-Ed-Din, a szentéletű Serafina apáca.

Továbbá az angol Nathaniel Thorold, a kincsvadász kalandor Norbert Hadrawa, a déli államok ezredese John Clay MacKowen, az ágyúkirály Friedrich Alfred Krupp és családja, báró Jacques d'Adelsward Fersen, Gorkij, Lenin, Norman Douglas, az idősebb A. Dumas, Wagner, Nietzsche, a svéd királyné, Axel Munthe, D'Annunzio, Oscar Wilde, Cocteau és Gide valamint Picasso és még számtalan nevezetes egyéniség.

 

 

Rövid ideig azonban leáldozóban volt Capri népszerúsége. Ám Godard „Megvetés" című filmje után, amit a szép fekvésű Malaparte villában forgattak Bardot-val és Piccolival, az emberek töprengeni kezdtek: talán mégis különleges Capri? Aztán elmentek, és mindenki felfedezte önmagának.

Nyugodtan állíthatom, hogy a csodás Caprit senkinek sem szabad kihagynia, a sziget mindenkit vár.

Szerző: Monos János

 

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss