A Navagio-öböl sötét titka - Sok képpel!

2018. szeptember 21.   1 hozzászólás

Ki ne találkozott volna ezzel a gyönyörű, a napfénytől fehéren vakító, tengervízbe szakadó szikla képével? Sok embert vonz ez az öböl és joggal, de bizonyos helyzetekben nem árt az óvatosság. S ez az intő mondat bizony a közelmúltban jogosnak bizonyult, hiszen egy jelentős sziklaomlás következett be, mely szerencsére emberáldozatot nem követelt, de ezt a figyelmeztető jelet érdemes komolyan vennünk.


IZRAEL - Veszélyes vagy nem? 1. epizód  IRATKOZZ FEL az új videókért a Világszép.hu YouTube csatornára!

 

Zakynthos szigete, a a  Jón-szigetek - Kérkira-Korfu, Paxi, Lefkáda, Itháki, Kefalóniá, Zákinthosz, Kíthira - közül a harmadik legnagyobb.

A "nagyság" versenyben egyébként Korfu szigete lett a győztes.

A görög mitológiában Artemis istennő aki a vadászat, a vadállatok, a Hold, a szülő nők és a gyermekek védelmező  szűz istennője és nem mellesleg Apollón ikertestvére, a legenda szerint ezt nevezte meg kedvenc szigetének.

Már 3.600 évvel ezelőtt is virágzó települések voltak Zakynthoson.

A középkor sem múlt egy nyomtalanul a szigeten, hiszen  a velenceiek tették tiszteletüket hódítás formájában, az őslakosok nem túl nagy örömére.

 

 

Zakynthos szigete – a maga 40.000 lakójával - görög viszonylatban zöldnek számít, az olajfák mellett a szőlő, a fűszernövények és a burjánzó színes virágok is ékesítik.

A sziget gyöngyszeme a Navagio-öböl, más néven Csempész-öböl. Lélegzetelállító látvány, amit kicsit szürreális módon egy hajóroncs képe tarkít.

Hihetetlen, de egy filmbe illő hajósüldözés zajlott itt 1980-ban:

 

A Görög Haditengerészet két hajót vett üldözőbe, a modernkori kalózkodó csempészek hajói közül az egyik sikeresen kereket oldott, míg a másik sorsa a viharos tengeren megpecsételődött.

Először zátonyra futott, később pedig az áramlatoknak köszönhetően partra vetődött, így foglalva el mai, turistacsalogató pozícióját.

A helyi legenda szerint a környékbeliek még ma sem járnak boltba cigarettáért, hiszen komoly tartalékokat halmoztak fel a hajót átkutatva.

 

 

Nos mire figyeljünk mégis, mikor már a látványtól és a türkiz tengertől elájulva, a vízbe vetjük magunkat?

1. A víz hirtelen mélyül, így a nem túl gyakorlott úszók legyenek óvatosak.

2. A hajóroncsba nem szabad bemenni, persze ez a tiltás sokakat nem akadályoz meg a kalandban. A rozsdás roncs felfedezése önmagában is veszélyt rejt, azonban a hajón lévő azbeszt tovább fokozza a kockázatot.

3. Természetesen a legszebb képek a szikla tetejéről készíthetőek. Korábban még buszokkal is felvittek oda a turistákat, de a közelmúlt esőzési miatt meglazult talaj okán csak saját felelősségre és megfelelő cipőben érdemes nekivágni az útnak.

Fotó: Gombás Viktória

 Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (1)Vendég
2 478 napja
Zakynthosz sziget egyik fő látványossága , Hirtelen mélyülő viz ...talán mint a hirtelen magasodó sziklák....!!!

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss