A melegben finom nyers levesek titka
A nagy melegben a legjobbak a hideg levesek. Nem csak azért mert frissek, egészségesek, hanem azért is, mert főzés nélkül is készíthetők.
A spanyol nemzeti étel, a gazpacho, a bolgár uborkaleves, a görög joghurtleves vagy a lengyel chlodnik sokak kedvence lehet.
A hozzávalókat turmixoljuk össze, fűszerezzük és egy kis időre tegyük a hűtőbe. Egyedül a chlodnik esetében kell megfőzni előtte a céklát, de azt is hűtve kell feldolgozni.
Az is fontos szempont, hogy a nyersen feldolgozott hozzávalók vitamintartalmukat megőrzik, egészségesek, erőteljes az ízük. Főleg az uborkánál figyeljünk arra, mivel fokhagymát is kell beletenni, a környezetünkben mindenki fogyasszon belőle, ne okozzunk másoknak kellemetlenséget a szagával.
A hideg levesek elkészítéséhez friss fűszereket használjunk. Nyáron az oregano, rozmaring, petrezselyem, bazsalikom, kapor könnyen beszerezhetők.
A hűsítő és a frissítők könnyen elkészíthetők, ha van egy turmixgépünk. Méregtelenítés mellett energiát adnak, ráadásul most nyáron könnyen beszerezhetők a friss zöldséges és gyümölcsök.
Némelyik italhoz nem kell más, csak a behűtött ásványvíz, más turmixhoz tehén vagy kókusztej, illetve joghurtot használhatunk. Érdemes naponta fogyasztani a zöldségekből, gyümölcsökből vagy gyógynövényekből frissen készült leveket.
Jó tudni, hogy a savanyú gyümölcsök tisztító, méregtelenítő, az édes fajták tápláló, regeneráló hatásúak.
Recept tipp: Jégbehűtött uborkaleves
Hozzávalók: 1 nagyobb kígyóuborka, 1 pohár joghurt, 1 késhegynyi őrölt bors, 1 kávéskanál só, kevés apróra vágott kapor.
Az uborka egynegyedét hámozás nélkül uborkagyalun szeleteljük fel. A többi részét hámozzuk meg, kockázzuk fel, fél liter vízzel turmixoljuk össze. Ha már sima, keverjük bele a joghurtot, majd öntsük egy edénybe és ízesítsük meg a sóval és a fűszerekkel. A félretett uborkaszeletekkel díszítjük. Nyáron kiváló hűsítő leves.