A medvék királysága, a hihetetlen Cesky Krumlov

2018. szeptember 11.   1 hozzászólás

Csehországi utat tervezve általában Prága bűvköréből nehezen lépünk ki, pedig érdemes kicsit körbetekinteni, mert olyan különlegességekre bukkanhatunk, mint Cesky Krumlov.


Ez a csodálatos kisváros hangulatában kicsit talán Szentendréhez hasonlítható. A 14.000 főt számláló Cesky Krumlov ma már a Világörökség része, a maga 300 műemlékké nyilvánított épületével ritka kincseket rejt.

A városkapunk átlépve garantáltan elfelejtjük a hűvös, jól nevelt turista attitűdöt, mert azt vesszük észre, hogy tárgyilagos szemlélődés helyett, teljes lelkesedéssel vetjük bele magunkat a városnézésbe. 

A Világszép javaslata: érdemes helyi idegenvezetőt igénybe venni. Jó hír, hogy mindez lehetséges magyar nyelven is! Horváth Tibor idegenvezetőtől minden fontosat megtudhatunk, egyedi és izgalmas megvilágításban.

 

 

Itt található Csehország második legnagyobb várkomplexuma. Olyan várat, kastélyt és  várkertet képzeljünk el, amit bármelyik európai főváros megirigyelhetne. A várat ma is egy barnamedve pár őrzi, számukra a medveároknak nevezett várárokban alakítottak ki kényelmes helyet.

Iratkozz fel csatornánkra: Világszép.hu YouTube

Itt található a világ egyik legidősebb és épen megőrzött barokk színháza. Óriási újítás volt ez a maga korában az eddig nem tapasztalt mozgásformákkal, látásmóddal, illúzióval, optikai újításokkal, világítással. Az előadást a sejtelmesség lengte körül a korlátozott technikai lehetőségek adta félhomály miatt.

A színpadon egyszerre több jelenetet is előadtak, sok esetben a történet értelmezése a néző fantáziájára volt bízva. Mai szemmel kicsit zavarosnak tűnhet ez a színházi élmény, de a kor követelménye szerint, a káprázat feledtette a hiányosságokat.

 

 

Cesky Krumlov felvirágzása a Rozmberk családhoz köthető (1300-1600 években), majd a 17. században az Eggenberk család kezébe került a város.

Ma is üzemel a több száz éves Eggenberk sörgyár, ami nem egy modern sörgyárra, hanem inkább egy régi időket idéző manufaktúrára emlékeztet. Nagyon különleges sörök készülnek itt, amit nemcsak a folyékony kenyér szerelmeseinek ajánlunk, hiszen mindenki talál a maga számára megfelelő íz világú nedűt. A sörgyárhoz kapcsolódik egy nagyon elragadó étterem is, ahol a kihagyhatatlan manufaktúralátogatás izgalmait érdemes kipihenni.

A Moldva folyó által körülvett kisváros korunk modern művészeinek otthona is, szó szerint lépten-nyomon érdekes, elgondolkodtató vagy épp nehezen értelmezhető művészeti alkotásokba botlunk. 

Ha már úgy érezzük, hogy mindent láttunk Cesky Krumlovból, akkor ne hagyjuk kis a raftingtúrát sem. A várost körbeölelő Moldva folyón nagyon kellemes és könnyed evezős túrákat lehet szervezni, akár csapatépítés jelleggel is.

 

A bohém művészek alkotásai:

A rózsatövissel díszített pad, érdemes ofdafigyelni, hogy hová ülünk.Kapcsolódó blog bejegyzések:


Hozzászólások (1)Vendég
3 326 napja
Gyönyörű ez a kis Cseh város és abemutatására készült fényképek is nagyon szépek .Kár hogy nincs hozzájuk bemutató szöveg ,mert így nem tudjuk ,hogy mit látunk !

Világszép

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai különlegességek. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned!

Világszép - Youtube

Planet Travel
 

Női Friss